Do půl hodinky
1 porce
Mouku promíchejte se solí v zadělávací míse. Můžete namíchat se špaldovou celozrnnou, např. v poměru 250 g světlé + 150 g celozrnné. Přilijte olej a vodu o teplotě ideálně 80 °C. Zadělejte hladké těsto – ideálně pomocí robota a zadělávacího háku. Hněťte těsto 3 minuty. Poté v míse zakryjte fólií a nechte 10 – 15 minut odpočívat.
Vedle sporáku si připravte mělký talíř. Překryjte jej jednou polovinou utěrky – druhou polovinu nechte volně mimo talíř. Připravte si ještě hluboký talíř, mísu nebo poklici – něco, čím budete moct talíř celý přiklopit.
Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu. Rozdělte na 8 stejně velkých kousků. Zakryjte je fólií a postupně jeden po druhém odebírejte. Z kousku těsta uválejte pravidelný bochánek a na pomoučené ploše vyvalujte kulatou slabou placku.
Placky opékejte nasucho na rozpálené pánvi z obou stran. Obracejte ve chvíli, kdy se vytvoří na tortille nahnědlé puchýřky. Po upečení vložte tortillu na utěrku, zakryjte volným koncem a přiklopte. Až připravíte druhou, odklopte, odkryjte utěrku, a na tortillu položte horkou, dopečenou placku. Zase zakryjte utěrkou a přiklopte. Opakujte, dokud nespotřebujete všechny kousky těsta.
Nespotřebované, vychladlé tortilly překryjte na talíři fólií. Druhý den jen lehce pokropte vodou a nechte nahřát na pánvi nebo v mikrovlnce.
Tip na náplň:
Maso nakrájejte na proužky.
V míse promíchejte olej, koření a maso obalte v marinádě.
Opékejte na pánvi.
Salát a papriku nakrájejte na proužky, okurku na plátky a cibuli na tenká půlkolečka.
V misce promíchejte ingredience na dresink – jogurt, prolisovaný česnek, nakrájenou bazalku a sůl.
Na tortillu rozprostřete trochu salátu, papriky a okurky. Doprostřed položte maso. Pokapejte trochou dresinku a posypejte cibulí podle chuti.