Časově náročný
1 porce
Do vlažného mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.
Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím. Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.
Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku. Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 min kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem. Pečte na 200 °C dozlatova.