0
K pokladně

Domácí dýňový chléb

Domácí dýňový chléb

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Dýně hokkaido
150 g Mandlová mouka
50 g Kokosová mouka
2 ks Kypřící prášek
3 g Jedlá soda
5 g Skořice
3 g Muškátový oříšek
3 g Nové koření
40 g Pekanové ořechy
150 ml Olivový olej
5 ks Vejce
75 ml Mléko
70 ml Sirup
2 lžíce Ghí máslo
5 lžíce Kokosové mléko
1 ks Banán
2 lžíce Ořechy

Postup přípravy

1. Dýňové pyré 1

Předehřejeme si troubu na cca 185 °C.

2. Dýňové pyré 2

Rozpůlíme dýně na půlku. Je to trochu dřina, ale s ostrým nožem je to hned. Vydlabeme semínka. Semínka nevyhazujeme. Pro rychlejší upečení je překrojíme ještě jednou. Je však důležité dát čtvrtky k sobě a péct slupkou nahoru. Umístíme kousky dýně na pečící papír a pečeme přibližně 60 minut. Hotovou dýni poznáme tak, že ji lze propíchnout snadno vidličkou.

3. Dýňové pyré 3

Jakmile upečené dýně vychladnou, vydlabeme lžící dužinu a umístíme do robotu a rozmixujeme úplně dohladka. (Pokud je pyré velmi řídké, doporučujeme přendat jej do cedníku, který následně postavíme na mísu. Necháme min. 2 hodiny v ledničce a tak se zbavíme přebytečné vody.) Pyré můžeme uchovávat až 3 dny v ledničce a použít ho např. na polévku, lívance atd. V mrazáku pak vydrží až 3 měsíce.

4. Dýňový chléb 1

Troubu si předehřejeme na 175 °C.

5. Dýňový chléb 2

V jedné míse si smícháme suché ingredience - 150 g hrnku mandlové mouky (či rozemletých mandlí), 50 g kokosové mouky, 1,5 lžičky kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky skořice, 1 lžička muškátového oříšku, 1 lžička nového koření a 40 g pekanových ořechů.

6. Dýňový chléb 3

V druhé míse promícháme mokré ingredience - 150 ml oleje, 4 vajíčka, 60 - 70 ml sirupu, 75 ml rostlinného mléka a 1 hrnek dýňového pyré. Nyní promícháme obě směsi dohromady.

7. Dýňový chléb 4

Chlebíčkovou formu si vyložíme papírem na pečení. Přelijeme těsto. Povrch uhladíme. Pečeme cca 40 minut. Hlídáme si, aby nám povrch příliš nezhnědl (záleží na velikosti formy a tedy na výšce těsta). V případě, že by chlebíček hnědl rychleji, můžete použít kousek pečícího papíru či alobalu na zakrytí.

8. Francouzská úprava 1

Chlebíček necháme odležet přes noc, aby byl k snídani připravený. Ráno si na pánvi rozpálíme 2 lžíce ghee másla.

9. Francouzská úprava 2

Vejce rozklepneme do hlubokého talíře, přidáme 5 lžic kokosového mléka (krabičku kokosového mléka neprotřepávejte) a špetku vanilky. Vidličkou rozšleháme.

10. Francouzská úprava 3

Nakrájíme si 6 plátků dýňového chlebíčku o šířce 1-1,5 cm. Opatrně namáčíme. Opatrně pokládáme na pánev, dáváme pozor na trhání.

11. Francouzská úprava 4

Z každé strany smažíme cca 3 minuty, lehce do hněda. Mezitím si můžeme nakrájet ovoce. Hotové chlebíčky osušíme papírovou utěrkou.

12. Francouzská úprava 5

Zdobíme ovocem, ořechy, kokosem, sirupem či čokoládovou polevou.

Nakupte potřebné ingredience

Dýně hokkaido (1 ks)

Mandlová mouka (150 g)

Kokosová mouka (50 g)

Kypřící prášek (2 ks)

Jedlá soda (3 g)

Skořice (5 g)

Muškátový oříšek (3 g)

Nové koření (3 g)

Pekanové ořechy (40 g)

Olivový olej (150 ml)

Vejce (5 ks)

Mléko (75 ml)

Sirup (70 ml)

Ghí máslo (2 lžíce)

Kokosové mléko (5 lžíce)

Banán (1 ks)

Ořechy (2 lžíce)