Do půl hodinky
1 porce
Domácí ochucené máslo povznese váš gastronomický zážitek na vyšší level. Ať už bylinkové nebo pikantní, perfektně chutná především ke grilovaném masu, rybě, rozpečené bagetce či grilované kukuřici. Blýskněte se před rodinou a přáteli při příští grilovačce.
Výběr kvalitního másla je velmi důležitý. Nepodceňujte to, přeci jen se jedná o základní surovinu. Protože se sůl hůře rozpouští, doporučujeme zakoupit již solené máslo, případně velmi dobře rozmixovat.
200 g másla nakrájejte na kostky a nechte změknout. Poté máslo rozmixujte společně s 3 stroužky česneku, najemno nasekanou hrstí čerstvé petrželky, pažitky (nebo jarní cibulky) a čerstvým tymiánem. Výsledek vytvarujte do válečku, zabalte do alobalu a před servírováním dejte alespoň na chvíli ztuhnout do lednice. Bylinkové máslo se skvěle hodí k masu a rybám nebo do těstovin.
Smíchejte 5 lžic změklého másla s 2 lžícemi nastrouhaného parmazánu. Dochutit můžete čerstvě namletým černým pepřem, dosolte dle chuti. Parmazánové máslo se skvěle hodí na zapékané bagety.
100 g změklého másla rozmixujte s lžičkou jemně nasekaného čerstvého tymiánu, ¼ lžičkou citronové šťávy a trochou nastrouhané kůry z citronu. Vytvarujte váleček, zabalte do alobalu a nechte v lednici chvíli ztuhnout. Citronové máslo se hodí k masu, rybám, ale také do těstovin.
100 g změklého másla rozmixujte společně s 1 stroužkem česneku, půlkou nadrobno nakrájené chilli papričky a přidejte čerstvé bylinky (trochu bazalky a petrželky). Osolte dle chuti. Chilli máslo se hodí k masu a je vynikající na grilovanou kukuřici.
Nebojte se experimentovat a zkoušejte různé kombinace chutí. Přidávat lze další čerstvé bylinky, citronovou kůru, sušená rajčata, pesto, hořčici apod.