0
K pokladně

Domácí bylinková másla

Domácí bylinková másla

Délka přípravy

Do půl hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

200 g Máslo (ideálně solené)
3 stroužky Česnek
1 hrst Čerstvá petrželka
1 hrst Čerstvý tymián
1 hrst Čerstvá bazalka
1 ks Chilli paprička
1 ks Citron
2 lžíce Parmazán

Postup přípravy

1. Nesmí chybět na grilovačce

Domácí ochucené máslo povznese váš gastronomický zážitek na vyšší level. Ať už bylinkové nebo pikantní, perfektně chutná především ke grilovaném masu, rybě, rozpečené bagetce či grilované kukuřici. Blýskněte se před rodinou a přáteli při příští grilovačce.

 

2. Kvalitní máslo je základ

Výběr kvalitního másla je velmi důležitý. Nepodceňujte to, přeci jen se jedná o základní surovinu. Protože se sůl hůře rozpouští, doporučujeme zakoupit již solené máslo, případně velmi dobře rozmixovat.

3. Bylinkové máslo

200 g másla nakrájejte na kostky a nechte změknout. Poté máslo rozmixujte společně s 3 stroužky česneku, najemno nasekanou hrstí čerstvé petrželky, pažitky (nebo jarní cibulky) a čerstvým tymiánem. Výsledek vytvarujte do válečku, zabalte do alobalu a před servírováním dejte alespoň na chvíli ztuhnout do lednice. Bylinkové máslo se skvěle hodí k masu a rybám nebo do těstovin.

4. Sýrové máslo

Smíchejte 5 lžic změklého másla s 2 lžícemi nastrouhaného parmazánu. Dochutit můžete čerstvě namletým černým pepřem, dosolte dle chuti. Parmazánové máslo se skvěle hodí na zapékané bagety.

5. Citronové s tymiánem

100 g změklého másla rozmixujte s lžičkou jemně nasekaného čerstvého tymiánu, ¼ lžičkou citronové šťávy a trochou nastrouhané kůry z citronu. Vytvarujte váleček, zabalte do alobalu a nechte v lednici chvíli ztuhnout. Citronové máslo se hodí k masu, rybám, ale také do těstovin.

6. Máslo s chilli

100 g změklého másla rozmixujte společně s 1 stroužkem česneku, půlkou nadrobno nakrájené chilli papričky a přidejte čerstvé bylinky (trochu bazalky a petrželky). Osolte dle chuti. Chilli máslo se hodí k masu a je vynikající na grilovanou kukuřici.

7. Zkoušejte nové chutě

Nebojte se experimentovat a zkoušejte různé kombinace chutí. Přidávat lze další čerstvé bylinky, citronovou kůru, sušená rajčata, pesto, hořčici apod.

Nakupte potřebné ingredience

Máslo (ideálně solené) (200 g)

Česnek (3 stroužky)

Čerstvá petrželka (1hrst)

Čerstvý tymián (1hrst)

Čerstvá bazalka (1hrst)

Chilli paprička (1 ks)

Citron (1 ks)

Parmazán (2 lžíce)