Do hodinky
1 porce
Začneme s přípravou těsta na 3 velké tartaletky. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu či ručně drobenku. Poté přidáme 5 lžic ledové vody a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme odpočinout do lednice na 30 minut.
Když je těsto odpočaté, tak ho na lehce pomoučněném povrchu rozválíme na asi 0,4 cm tenké kolo. Vykrojíme menší kolečka trochu větší, než jsou maše formičky a opatrně do nich těsto přesuneme. Okraje hezky uhladíme, přejedeme válečkem a dáme péct se zátěží do vyhřáté trouby na 30 minut. Po 30 minutách koláčové závaží vyndáme a pečeme dalších 15 minut. Když jsou košíčky upečené, vyndáme je z formiček a necháme vychladnout.
Když jsou košíčky již vychladlé, můžeme se vrhnout na náplň. Nejdříve připravíme karamel. Cukr nasypeme do pánve a necháme ho zcela rozpustit. Když je cukr již krásně hladký a zlatý, začneme postupně po troškách přilévat mléko, vždy počkáme, až se karamel opět rozpustí, až poté přilejeme další část. Za stálého míchání zahříváme, dokud se nám nevytvoří hladká omáčka. Poté stáhneme z plotny a vmícháme ořechové máslo. Nyní necháme vychladnout.
Mezi tím si připravíme čokoládu. Smetanu společně s nasekanou čokoládou pomalu zahříváme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nám nevznikne hladká omáčka.
Nyní se můžeme vrhnout na kompletaci. Vnitřek upečených košíčků pomažeme lžící či mašlovačkou trochou čokolády, poté je naplníme rovnoměrně karamelem, nakonec nalijeme vrstvu čokoládové směsi. Takto připravené tartaletky přesuneme do lednice ztuhnout alespoň na 2 hodiny. Podáváme s trochou vyšlehané šlehačky.