Citronová buchta

Citronová buchta

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

4 ks Vejce
150 g Krupicový cukr
100 ml Olej
250 ml Mléko
1 ks Kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citronu
250 g Polohrubá mouka
1 lžička Kypřící prášek
1 špetka Sůl
110 g Moučkový cukr (na polevu)
20 g Citronová šťáva (na polevu)

Postup přípravy

1. Krok

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a pekáček o rozměru cca 30x20 cm vyložíme pečicím papírem. Celá vajíčka společně s cukrem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, v robotu to na nejvyšší rychlost trvá cca 6 minut. Jakmile jsou vajíčka již krásně světlá, krátce zašleháme olej, mléko, citronovou šťávu i kůru. V míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli a vše promícháme, poté tuto směs opatrně stěrkou zapracujeme do těsta. Těsto nemícháme ale pouze podebíráme, abychom neporušili vzduchové bublinky a těsto zůstalo krásně nadýchané.

2. Krok

Přelijeme ho do připravené formy a pečeme cca 25-30 minut, buchta by měla lehce zezlátnout, raději vyzkoušíme ještě špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

3. Krok

Jakmile je buchta již studená, připravíme si polevu – moučkový́ cukr smícháme s citronovou šťávou. Vychladlou polijeme polevou, uhladíme a necháme ztuhnout cca 15 minut.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (4 ks)

Krupicový cukr (150 g)

Olej (100 ml)

Mléko (250 ml)

Kůra a šťáva z jednoho chemicky neošetřeného citronu (1 ks)

Polohrubá mouka (250 g)

Kypřící prášek (1lžička)

Sůl (1špetka)

Moučkový cukr (na polevu) (110 g)

Citronová šťáva (na polevu) (20 g)