Do půl hodinky
1 porce
Sušené houby vložte do hrnku (250 ml) a celý jej zalijte vroucí vodou. Nechte odstát.
Cibuli i další kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky. Mrkve, petržele i celeru by měl být zhruba stejný díl.
V hrnci rozehřejte máslo. Cibuli opékejte, dokud nezačne chytat lehce zlatavý tón. Přidejte nakrájenou mrkev, petržel a celer a za občasného míchání opékejte další 2 – 3 minuty. Opečená zelenina pustí do polévky lepší chuť.
Do hrnce přidejte kmín a najemno nasekaný česnek. Míchejte jen několik málo sekund, aby se koření rozvonělo. Poté poprašte moukou, dále míchejte asi půl minuty a nakonec za stálého míchání vlévejte do hrnce vývar. Osolte, jemně opepřete a vařte 5 minut.
Oloupané brambory nakrájejte na kostičky. V misce s vodou omyjte, sceďte a po 5 minutách přidejte do polévky. Vařte, dokud brambory nezměknou, což bude trvat asi 10 minut.
Nakonec do polévky rozemněte majoránku a stáhněte z plotny.
Na talíři můžete posypat čerstvou petrželkou nebo majoránkou.