Do hodinky
1 porce
Nejprve si v misce rozdrobíme droždí, posypeme ho trochou cukru a zalijeme asi 50 ml vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek, bude to trvat asi 10 - 15 minut. Hrozinky zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
Oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do misky a rozšleháme je se zbytkem mléka. Ve velké míse smícháme obě mouky, cukr, sůl, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme kvásek a žloutky s mlékem a nakrájené změklé máslo. Hnětením zaděláme těsto, buď ručně, nebo v robotu hnětacím hákem. Hněteme do té doby, dokud se nám těsto přestane lepit na mísu. Ke konci přidáme hrozinky, asi lžíci rumu a ⅔ mandlí. Připravené těsto v míse zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na cca 3 hodiny kynout.
Po této době těsto opatrně přendáme na vál nebo silikonovou podložku a rozdělíme ho na 4 díly. Z každého dílu vytvarujeme asi 30 cm pramen. Připravíme si je na zapletení, tak jak vidíme na obrázku. Nyní každý pramen přeložíme přes vedlejší pramen po směru hodinových ručiček. Teď úplně stejně, jen proti směru hodinových ručiček. Vyčnívající pramen buď znovu zapleteme, nebo vyčnívající kousky zastrčíme pod mazanec.
Zapletený mazanec přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 160 stupňů.
Před pečením povrch pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Vykynutý mazanec dáme péct asi na 45 minut. Zdali je hotový, vyzkoušíme špejlí. Po upečení ho necháme zcela zchladnout na drátěné mřížce.