Vegan burger s hráškovým pyré a zkaramelizovanými baby mrkvičkami

Vegan burger s hráškovým pyré a zkaramelizovanými baby mrkvičkami

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Postup přípravy

1. Příprava surovin

Oloupejte šalotku a nakrájejte ji na malé kostičky. Na troše olivového oleje ji opečte do zlatova. Nechte vychladnout. Mezitím hrášek propláchněte v sítu horkou vodou, nechte okapat a dejte do mixéru, či sekáčku. Přidejte snítku máty, lžičku citrónové šťávy, špetku soli a pepře a přidejte zkaramelizovanou šalotku. Mixujte do hladka. Cibuli nakrájejte na proužky a pomalu ji nechte zkaramelizovat na lžíci olivového oleje. Cibule bude postupně pouštět šťávu a tím i sladkost. Je nutné ji často promíchávat vařečkou a opékat ji na malém plameni. Celý proces trvá 10-15 minut. Baby mrkvičky dejte do hlubší pánve, přidejte lžíci oleje a dvě lžíce cukru a opakujte proces stejný jako u cibule. Výsledné mrkvičky budou mít jemně zlatavou barvu, ale dejte si pozor, ať je nespálíte.

2. Opečte burger a bulky

Rozpalte pánev a na troše oleje opečte burgerové maso 3 minuty z každé strany. Bulku překrojte na půl a opečte ji na horké pánvi do křupava.

3. Sestavení burgeru

Nachystejte si talíř a na něj postupně naservírujte burger. Nejprve pomažte spodní část bulky majonézou, na ni dejte opečené maso, hráškové pyré, zkaramelizované mrkvičky a cibulku, nakonec příjde hrst křupavé rukoly a vrchní část bulky.

Ingredience

1 ks Bulka
1 lžíce Majonéza
100 g Hrášek
10 ks Baby mrkvička
20 g Rukola
1 ks Šalotka
150 ml Olivový olej
2 ks Cibule
1 větviček Máta
10 ml Citrónová šťáva
10 g Sůl
10 g Pepř
20 g Cukr
1 ks Veganský burger