Vdolky s meruňkovým džemem a zakysanou smetanou

Vdolky s meruňkovým džemem a zakysanou smetanou

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

70 g Cukr krystal
1 ks Vejce
20 g Droždí
500 g Polohrubá mouka
200 ml Plnotučné mléko
200 g Zakysaná smetana
200 g Meruňkový džem
50 g Moučkový cukr
60 g Máslo
0.2 litr Olej
1 špetka Citronová kůra
1 špetka Sůl

Postup přípravy

1. Krok

Z droždí, 0,1 l vlažného mléka, krystalového cukru a 100 g polohrubé mouky vymícháme kvásek a necháme 30 minut vykynout při pokojové teplotě.

2. Krok

Smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Poté přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto necháme odstát nejméně 30 minut při pokojové teplotě.

3. Krok

Po nakynutí těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce přibližně 2 cm, vykrájíme kolečka a necháme znovu vykynout po dobu zhruba 20 minut.

4. Krok

Do středu vdolků uděláme důlek a smažíme v předehřátém oleji do zlatova. Hotové vdolky potřeme meruňkovým džemem, zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.

5. Tip

Vdolky můžeme posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo přidat čerstvé sezonní kvalitní ovoce.

Nakupte potřebné ingredience

Cukr krystal (70 g)

Vejce (1 ks)

Droždí (20 g)

Polohrubá mouka (500 g)

Plnotučné mléko (200 ml)

Zakysaná smetana (200 g)

Meruňkový džem (200 g)

Moučkový cukr (50 g)

Máslo (60 g)

Olej (0.2litr)

Citronová kůra (1špetka)

Sůl (1špetka)