Do hodinky
1 porce
Z droždí, 0,1 l vlažného mléka, krystalového cukru a 100 g polohrubé mouky vymícháme kvásek a necháme 30 minut vykynout při pokojové teplotě.
Smícháme mouku se špetkou soli, zbylým cukrem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a citronovou kůrou. Poté přidáme kvásek a vše důkladně promícháme. Těsto necháme odstát nejméně 30 minut při pokojové teplotě.
Po nakynutí těsto rozválíme na tenký plát o tloušťce přibližně 2 cm, vykrájíme kolečka a necháme znovu vykynout po dobu zhruba 20 minut.
Do středu vdolků uděláme důlek a smažíme v předehřátém oleji do zlatova. Hotové vdolky potřeme meruňkovým džemem, zakysanou smetanou a posypeme moučkovým cukrem.
Vdolky můžeme posypat nastrouhaným tvrdým tvarohem nebo přidat čerstvé sezonní kvalitní ovoce.