Vánočka

Vánočka

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 g Mléko (vlažné)
30 g Droždí čerstvé
300 g Mouka hrubá
280 g Mouka hladká
120 g Krupicový cukr
3 ks Vejce (1 vejce a žloutek na těsto, 1 vejce na potření)
0.3 lžička Muškátový oříšek
1 ks Citronová kůra
2 lžíce Rum
1 špetka Sůl
130 g Máslo změklé
100 g Rozinky
50 g Mandlové plátky

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si odvážíme veškeré suroviny. Ve velké míse smícháme droždí, polovinu vlažného mléka, lžíci hladké mouky a cukru. Vše promícháme a necháme 15 minut vzejít kvásek. Když je kvásek aktivní a krásně nabublaný, přidáme obě mouky, zbytek cukru a mléka, máslo, vejce, kůru z citronu, rum a špetku soli. 

2. Krok

Vypracujeme hutné a hladké těsto. Těsto hněteme alespoň 8 minut v robotu, pokud ho nemáme, hněteme těsto ručně ještě déle. Správně uhnětené těsto poznáme tak, že se již nelepí na mísu ani na hák, je krásně pružné a lesklé. V tuto chvíli přidáme polovinu mandlových plátků a veškeré rozinky a opět řádně zapracujeme do těsta.

3. Krok

Z těsta uděláme kouli, lehce poprášíme moukou, zakryjeme mísu utěrkou a necháme na teplém místě kynout alespoň 60 minut. Když je těsto nakynuté, rozdělíme ho na 4, 6 či 9 stejných dílů podle toho, jak vánočku budeme plést. Vánočku pleteme již na plechu vyloženým pečícím papírem. Zapletenou vánočku propícháme špejlemi a necháme pod utěrkou kynout dalších 20 minut. 

4. Krok

Předehřejeme troubu na 170 stupňů, vánočku potřeme prošlehaným vajíčkem a posypeme zbylými mandlovými plátky. Pečeme 20 minut, poté stáhneme teplotu na 150 stupňů a pečeme dalších 40-45 minut či dokud nezezlátne a špejle nevyjde čistá, vnitřní teplota bábovky by měla být alespoň 88 stupňů. Po upečení necháme zcela vychladnout. 

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (vlažné) (250 g)

Droždí čerstvé (30 g)

Mouka hrubá (300 g)

Mouka hladká (280 g)

Krupicový cukr (120 g)

Vejce (1 vejce a žloutek na těsto, 1 vejce na potření) (3 ks)

Muškátový oříšek (0.3lžička)

Citronová kůra (1 ks)

Rum (2 lžíce)

Sůl (1špetka)

Máslo změklé (130 g)

Rozinky (100 g)

Mandlové plátky (50 g)