Do hodinky
1 porce
Topinambury omyjeme a oškrábeme, nebo pořádně vydrbeme kartáčkem. V hrnci na nízký stupeň pomalu rozpouštíme máslo spolu s oloupanými a rozbitými sedmi stroužky česneku, větvičkami tymiánu a nadrobno nasekanou cibulkou.
Několik minut pomalu necháme vše opékat, tak, aby cibulka zesklovatěla, ale máslo se nepřipálilo. Topinambury nakrájíme na malé kousky a přihodíme je do hrnce. Zvýšíme teplotu a vše dohromady opečeme. Poté zalijeme vývarem, přidáme citronovou kůru a vaříme do změknutí topinambur.
Na závěr vyjmeme větvičky tymiánu, přilijeme smetanu a ještě 5 minut vaříme. Hotovou polévku rozmixujeme v hladký krém.
Na ozdobení rozpustíme zbylé máslo, přidáme do něj uzenou papriku a rozbitý česnek. Pomalu zahříváme spolu s tymiánem a když se máslo krásně rozvoní, je připraveno k použití. Malým množstvím ozdobíme každou porci a můžeme podávat.
Do polévky se hodí i kousky kuřecího masa, opražená slunečnicová semínka, nebo třeba sýrové krutony.