0
K pokladně

Tarte tatin s vanilkovou zmrzlinou

Tarte tatin s vanilkovou zmrzlinou

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

7 ks jablka
180 g hladká mouka
1 ks vejce
90 g máslo
150 g cukr krupice
1 ks vanilkový lusk
1 g sůl
4 lžíce vanilková zmrzlina

Postup přípravy

1. Předehřejeme troubu

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si formu o průměru okolo 25 cm vyloženou pečícím papírem a vymazanou máslem.

2. Vypracujeme těsto

Hladkou mouku smícháme s 60 g cukru a špetkou soli. Přidáme vajíčko a 70 g másla a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na větší měsíčky.

3. Připravíme si karamel a jablka

Do hlubší pánve nasypeme zbylých 90 g cukru a na mírném ohni ho zahříváme, dokud se zcela nerozpustí a nevytvoří hnědý karamel. Když je karamel hotový, přidáme zbylých 20 g másla a mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí a nevznikne hladká karamelová omáčka. Mezi tím si podélně rozkrojíme lusk, vydlabeme z něj semínka a přidáme je i společně s luskem ke karamelu. V tomto okamžiku přidáme také pokrájená jablka, řádně promícháme a necháme 2 minuty probublávat. Stáhneme z plotny a všechny jablka i s veškerým karamelem přelijeme do dortové formy.

4. Jablka zakryjeme těstem

Těsto vyválíme do kola trochu většího, než je naše forma, poté ho opatrně přesuneme do dortové formy, okraje lehce stlačíme dolů a zahrneme pod jablka.

5. A dáme péct

Těsto propícháme párkrát vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut či dokud nezezlátne.

6. Opatrně vyklopíme z formy a servírujeme

Když je koláč upečený, vyndáme ho z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté opatrně uvolníme okraje těsta od formy nožem. Formu přiklopíme talířem a koláč obrátíme. Podáváme ještě horké s vanilkovou zmrzlinou.

Nakupte potřebné ingredience

jablka (7 ks)

hladká mouka (180 g)

vejce (1 ks)

máslo (90 g)

cukr krupice (150 g)

vanilkový lusk (1 ks)

sůl (1 g)

vanilková zmrzlina (4 lžíce)