Do hodinky
1 porce
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a připravíme si formu o průměru okolo 25 cm vyloženou pečícím papírem a vymazanou máslem.
Hladkou mouku smícháme s 60 g cukru a špetkou soli. Přidáme vajíčko a 70 g másla a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na větší měsíčky.
Do hlubší pánve nasypeme zbylých 90 g cukru a na mírném ohni ho zahříváme, dokud se zcela nerozpustí a nevytvoří hnědý karamel. Když je karamel hotový, přidáme zbylých 20 g másla a mícháme, dokud se máslo zcela nerozpustí a nevznikne hladká karamelová omáčka. Mezi tím si podélně rozkrojíme lusk, vydlabeme z něj semínka a přidáme je i společně s luskem ke karamelu. V tomto okamžiku přidáme také pokrájená jablka, řádně promícháme a necháme 2 minuty probublávat. Stáhneme z plotny a všechny jablka i s veškerým karamelem přelijeme do dortové formy.
Těsto vyválíme do kola trochu většího, než je naše forma, poté ho opatrně přesuneme do dortové formy, okraje lehce stlačíme dolů a zahrneme pod jablka.
Těsto propícháme párkrát vidličkou a pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut či dokud nezezlátne.
Když je koláč upečený, vyndáme ho z trouby a necháme 5 minut odpočinout. Poté opatrně uvolníme okraje těsta od formy nožem. Formu přiklopíme talířem a koláč obrátíme. Podáváme ještě horké s vanilkovou zmrzlinou.