Do hodinky
1 porce
Nejprve si předehřejeme troubu na 165 °C a formu o průměru okolo 26 cm cca 30x20 cm vysteleme pečicím papírem. Připravíme náplň. Tvaroh smícháme s vajíčkem, poté přidáme moučkový cukr a
mletý mák. Mělo by nám vzniknout husté těsto.
Celá vajíčka společně s žloutkem navíc a cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a tenkým pramínkem pomalu zašleháme vychladlé rozpuštěné máslo smíchané s rumem a mletou vanilkou.
Ve vedlejší misce smícháme mouku, kypřicí prášek, škrob a sůl.
Směs mouky opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.
Hotové těsto nalijeme do připravené formy, poklademe lžícemi makové náplně. Na makovou náplň rovnoměrně vyskládáme rozpůlené švestky. Nakonec lehce posypeme skořicí a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud není koláč krásně zlatavý, raději však ještě vyzkoušíme špejlí.
Koláč necháme vychladnout ve formě, poté ho vyndáme, rozkrájíme na kousky a můžeme podávat.