Švestkový koláč s makovou náplní

Švestkový koláč s makovou náplní

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

5 ks Vejce (3x na těsto, 1x žloutek na těsto, 1x na náplň)
100 g Třtinový cukr (na těsto)
90 g Rozpuštěné máslo (na těsto)
2 lžíce Rum (na těsto)
0.5 lžíce Mletá vanilka (na těsto)
150 g Hladká mouka (na těsto)
1 lžička Kypřicí prášek (na těsto)
30 g Škrob (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
160 g Tvaroh (na náplň)
50 g Cukr moučka (na náplň)
85 g Mletý mák (na náplň)
10 ks Švestky
0.5 lžička Skořice mletá

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si předehřejeme troubu na 165 °C a formu o průměru okolo 26 cm cca 30x20 cm vysteleme pečicím papírem. Připravíme náplň. Tvaroh smícháme s vajíčkem, poté přidáme moučkový cukr a
mletý mák. Mělo by nám vzniknout husté těsto.

2. Krok

Celá vajíčka společně s žloutkem navíc a cukrem v robotu či ručním šlehačem vyšleháme do hladké, světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile je směs vyšlehaná, snížíme rychlost na minimum a tenkým pramínkem pomalu zašleháme vychladlé rozpuštěné máslo smíchané s rumem a mletou vanilkou.

3. Krok

Ve vedlejší misce smícháme mouku, kypřicí prášek, škrob a sůl.

4. Krok

Směs mouky opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme do našlehaných vajec. Snažíme se pracovat opatrně, abychom neporušili vzduchové bublinky. Těsto zbytečně nemícháme navíc a pracujeme opravdu jen stěrkou, nikoliv metličkou.

5. Krok

Hotové těsto nalijeme do připravené formy, poklademe lžícemi makové náplně. Na makovou náplň rovnoměrně vyskládáme rozpůlené švestky. Nakonec lehce posypeme skořicí a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme asi 40 minut, dokud není koláč krásně zlatavý, raději však ještě vyzkoušíme špejlí.

6. Krok

Koláč necháme vychladnout ve formě, poté ho vyndáme, rozkrájíme na kousky a můžeme podávat.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (3x na těsto, 1x žloutek na těsto, 1x na náplň) (5 ks)

Třtinový cukr (na těsto) (100 g)

Rozpuštěné máslo (na těsto) (90 g)

Rum (na těsto) (2 lžíce)

Mletá vanilka (na těsto) (0.5 lžíce)

Hladká mouka (na těsto) (150 g)

Kypřicí prášek (na těsto) (1lžička)

Škrob (na těsto) (30 g)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Tvaroh (na náplň) (160 g)

Cukr moučka (na náplň) (50 g)

Mletý mák (na náplň) (85 g)

Švestky (10 ks)

Skořice mletá (0.5lžička)