0
K pokladně

Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta

Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

150 g Mleté vlašské ořechy (na náplň)
200 ml Mléko (na náplň)
50 g Mleté piškoty (na náplň)
50 g Cukr krupice (na náplň)
1 lžíce Med (na náplň)
40 ml Rum (na náplň)
420 g Hladká mouka (na těsto + na posypání válu)
250 ml Smetana ke šlehání (na těsto)
250 ml Máslo (na těsto)
2 ks Vejce (1 na těsto, 1 na pomašlování)
1 špetka Sůl (na těsto)
1 hrst Moučkový cukr (na posypání)

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si připravte ořechovou náplň. V hrnci přiveďte mléko k varu, dále ho už ale nevařte. Do horkého mléka přidejte cukr a nechte ho rozpustit. Pak vsypte namleté ořechy a nechte je asi 3 minuty stát. Poté přidejte mleté piškoty, med a rum a vše promíchejte a nechte směs zchladnout.

2. Krok

Do zadělávací mísy nakrájejte lehce povolené máslo, přidejte hladkou mouku, vejce, špetku soli a smetanu. Zadělejte lepivé těsto, které rozdělte na 4 stejné díly.

3. Krok

Na hojně pomoučeném válu z každého vyválejte kruh. Ten ostrým nožem rozkrájejte na osminy, aby vzniklo osm stejných trojúhelníků. Na širokou stranu každého z nich dejte asi lžíci zchladlé ořechové náplně. Každý trojúhelník zabalte a vytvarujte rohlíček. Takto pokračujte i u ostatních částí těsta, rohlíčků budete mít celkem 32. Ty naskládejte na plech s pečícím papírem a před pečením je pomašlujte rozšlehaným vejcem.

4. Krok

Rohlíčky pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů při funkci horkovzuch (!) asi 20 minut dozlatova.

5. Krok

Hotové rohlíčky nechte zchladnout na drátěné mřížce a pak je posypte moučkovým cukrem.

6. Tip:

Co by to bylo za svatomartinské hody, bez letošního výběru svatomartinských vín. Celý sortiment vín pro ročník 2022 naleznete zde.

Nakupte potřebné ingredience

Mleté vlašské ořechy (na náplň) (150 g)

Mléko (na náplň) (200 ml)

Mleté piškoty (na náplň) (50 g)

Cukr krupice (na náplň) (50 g)

Med (na náplň) (1 lžíce)

Rum (na náplň) (40 ml)

Hladká mouka (na těsto + na posypání válu) (420 g)

Smetana ke šlehání (na těsto) (250 ml)

Máslo (na těsto) (250 ml)

Vejce (1 na těsto, 1 na pomašlování) (2 ks)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Moučkový cukr (na posypání) (1hrst)