Do hodinky
1 porce
K masu přidejte žloutek, strouhanku, dobře osolte, případně přidejte nasekané bylinky, opepřete, vše dobře rukama propracuje (čím déle, tím jsou koule hladší). Navlhčenýma rukama vytvarujte 12 kuliček, naskládejte na plech a dejte péct do rozpálené trouby na 200°C, pečte 15 minut.
Mezitím si v hrnci nebo hluboké pánvi nechte rozpálit 2 lžíce oleje, přidejte nadrobno pokrájenou cibulku se slaninou. Restujte, než cibulka nezesklovatí, potom přidejte rajčata z plechovky a asi 300 ml rajčatové pasaty.
Vše nechte na mírnějším plameni probublávat cca. 15 minut, než vám směs trošku nezhoustne. Nakonec vše dochuťte solí, pepřem, lžící třtinového cukru, kapkou citronové šťávy, sušenou bazalkou a jedním rozetřeným stroužkem česneku.
Těstoviny uvařte v dostatečném množství osolené vody podle návodu. Podávejte s čerstvou bazalkou.