Do hodinky
1 porce
Předehřeme si troubu na 180°C (horkovzduch). Smícháme si základní sypké suroviny – 150g rýžové mouky, 100g mandlové mouky, 100g kukuřičného škrobu a 1 lžičku xantanové gumy. Stejnou sypkou kombinaci používáme i na sušenky.
Na plotně si pomalu rozpustíme 100 g kokosového oleje.
Do středně velké mísy se sypkou směsí přidáme 1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva, 100 g javorového sirupu, 1 lžičku pomerančové kůry, vanilku z 1/3 lusku, 200 ml rýžového mléka, 1 celé vejce a 1 bílek (zbylý žloutek použijeme na potření) a rozpuštěný kokosový olej. Nasekáme si 40 g datlí na malé kousky a spolu s brusinkami či rozinkami přidáme také do mísy. Pořádně promícháme než nám vznikne lepivé těsto.
Poprášíme si vál rýžovou moukou. Namočíme si ruce, aby se těsto nelepilo a přendáme jej na plech. Vyválíme si šišku o velikosti kynutého knedlíku, kterou následně nakrájíme na 10 kusů. Rukama vytvarujeme jednotlivé kusy těsta do bochánků.
Rozšleháme si žloutek vidličkou a potřeme jím bochánky. Na závěr zdobíme nasekanými mandlemi. Dáme péct cca na 35 min při teplotě 180 °C.