Pšenično žitný chléb

Pšenično žitný chléb

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Postup přípravy

1. Krok

Droždí smícháme s cukrem a 50 g vody a necháme na teplém místě 30 minut vzejít kvásek. Ve velké míse smícháme oba druhy mouk, sůl, med, máslo i kmín. Přilijeme nabublaný kvásek a vypracujeme hladké a velmi pružné těsto. Těsto hněteme v robotu alespoň 10 minut, pokud ho nemáme, musíme těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Jakmile je těsto krásně uhnětené, necháme ho na teplém místě odpočívat alespoň 2 hodiny. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a bude plné bublin.

2. Krok

Nakynuté těsto přesuneme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a navlhčenýma rukama ho prohněteme. Vytvarujeme pravidelný a úhledný bochánek, ten poté přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Chléb necháme odpočívat dalších hodinu.

3. Krok

Jakmile chléb zvětšil objem, na dno trouby vložíme pekáček s vodou a předehřejeme ji na 220 stupňů. Pečeme cca 30-40 minut, chléb by měl být krásně vypečený a hnědý. Necháme ho zcela vychladnout, poté můžeme podávat.

Ingredience

380 g Chlebová mouka
200 g Žitná mouka
20 g Čerstvé droždí
10 g Krupicový cukr
15 g Sůl
0.5 lžička Mletý kmín
10 g Máslo
0.5 lžička Med

Pokud využíváte funkci personalizace, upravíme zasílané nabídky tak, aby pro vás byly vždy zajímavé. Zohledníme na jaké zboží se u nás díváte (i když se nepřihlásíte), co nakupujete, jaké naše e-maily vás zaujmou a údaje, které z toho odvodíme. Personalizaci můžete samozřejmě kdykoliv (i před registrací) vypnout v sekci Nastavení soukromí .

Nebo