Do dvou hodin
1 porce
Droždí smícháme s cukrem a 50 g vody a necháme na teplém místě 30 minut vzejít kvásek. Ve velké míse smícháme oba druhy mouk, sůl, med, máslo i kmín. Přilijeme nabublaný kvásek a vypracujeme hladké a velmi pružné těsto. Těsto hněteme v robotu alespoň 10 minut, pokud ho nemáme, musíme těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Jakmile je těsto krásně uhnětené, necháme ho na teplém místě odpočívat alespoň 2 hodiny. Správně nakynuté těsto zdvojnásobí svůj objem a bude plné bublin.
Nakynuté těsto přesuneme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a navlhčenýma rukama ho prohněteme. Vytvarujeme pravidelný a úhledný bochánek, ten poté přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Chléb necháme odpočívat dalších hodinu.
Jakmile chléb zvětšil objem, na dno trouby vložíme pekáček s vodou a předehřejeme ji na 220 stupňů. Pečeme cca 30-40 minut, chléb by měl být krásně vypečený a hnědý. Necháme ho zcela vychladnout, poté můžeme podávat.