0
K pokladně

Preclíky

Preclíky

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

420 g Hladká mouka
30 g Změklé máslo
1 lžíce Cukr krupice
2 lžička Sůl
7 g Sušené droždí
125 ml Voda
125 ml Pivo Plzeň
100 g Jedlá soda
1 ks Žloutek
1 hrst Hrubá sůl

Postup přípravy

1. Příprava surovin

Sušené droždí smíchejte s cukrem krupicí ve vlažné vodě. 10 minut nechte odležet při pokojové teplotě.

2. Smíchejte suroviny

Vezměte větší mísu a přidejte do ní hladkou mouku, sůl a změklé máslo. Všechno pečlivě promíchejte. Droždí smíchejte s vodou a přiijte do mísy spolu s plzeňským pivem. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Z těsta udělejte velkoukouli. Nechte ji v míse a překryjte potravinářskou folií. Nechte kynout cca hodinu a půl. 

3. Pečeme

Plech vyložte alobalem a vyspte na něj jedolou sodu kterou rovnoměrně rozprostřete. Dejte ji péct na 60 minut do předehřáté trouby. Plech vyndejte a nechte vychladnout.

4. Tvarování těsta

Troubu předehřejte na 250 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník, ten srolujte a spoj seštípejte. Vzniklý váleček rozválejte na 50–60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujte preclík.

5. Vytvoření preclíků

Nevyválené kousky těsta i preclíky musíte mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 20–30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte lázeň. V širokém nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Vsypte pečenou jedlou sodu, kterou nechte zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namáčejte jeden preclík za druhým. Preclíky ponechte namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndejte z lázně, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem. Preclíky potřete žloutkem, který jste prošlehali s 1 lžící studené vody a posypte je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízněte v nejsilnější části a dejte péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10–12 minut).

 

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (420 g)

Změklé máslo (30 g)

Cukr krupice (1 lžíce)

Sůl (2lžička)

Sušené droždí (7 g)

Voda (125 ml)

Pivo Plzeň (125 ml)

Jedlá soda (100 g)

Žloutek (1 ks)

Hrubá sůl (1hrst)