Do dvou hodin
1 porce
Sušené droždí smíchejte s cukrem krupicí ve vlažné vodě. 10 minut nechte odležet při pokojové teplotě.
Vezměte větší mísu a přidejte do ní hladkou mouku, sůl a změklé máslo. Všechno pečlivě promíchejte. Droždí smíchejte s vodou a přiijte do mísy spolu s plzeňským pivem. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Z těsta udělejte velkoukouli. Nechte ji v míse a překryjte potravinářskou folií. Nechte kynout cca hodinu a půl.
Plech vyložte alobalem a vyspte na něj jedolou sodu kterou rovnoměrně rozprostřete. Dejte ji péct na 60 minut do předehřáté trouby. Plech vyndejte a nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 250 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválejte na obdélník, ten srolujte a spoj seštípejte. Vzniklý váleček rozválejte na 50–60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujte preclík.
Nevyválené kousky těsta i preclíky musíte mít neustále zakryté jemně navlhčenou utěrkou. Nechte kynout 20–30 minut při pokojové teplotě. Mezitím si připravte lázeň. V širokém nerezovém hrnci přiveďte k varu 2 litry vody. Vsypte pečenou jedlou sodu, kterou nechte zcela rozpustit (bude pěnit). Jakmile se jedlá soda zcela rozpustí, stáhněte plamen na minimum a s pomocí velké děrované naběračky postupně v lázni namáčejte jeden preclík za druhým. Preclíky ponechte namočené v lázni 10 vteřin z každé strany. S pomocí děrované naběračky je vyndejte z lázně, nechte okapat a položte na plech vyložený pečicím papírem. Preclíky potřete žloutkem, který jste prošlehali s 1 lžící studené vody a posypte je hrubou solí. S pomocí žiletky preclíky nařízněte v nejsilnější části a dejte péct do předehřáté trouby do mahagonově hnědé barvy (10–12 minut).