Do půl hodinky
1 porce
Nakrájíme nadrobno 1/2 červené cibule a 3 malé stroužky česneku. Přesuneme do pánve s 3 lžícemi olivového oleje a restujeme 2–3 minuty.
Poté přidáme koření – ½ lžičky mletého římského kmínu, ¼ lžičky mletého koriandru, ¼ lžičky chilli, špetka citrónové kůry, 1 lžička soli, ¼ lžičky pepře, 2 lžičky drcených hořčičných semínek. Krátce orestujeme (1 minuta max). Hlídáme si, aby česnek příliš nezhnědl.
Nyní přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a zamícháme. Jakmile se začne oddělovat olej od směsi (max 1 minuta), přidáme vrchovatou lžíci medu a mícháme, dokud se med zcela nerozpustí. Přidáme 3 lžíce vinného octa, necháme 30 sekund probublat.
V tuto chvíli přidáme do pánve už jen konzervu loupaných, neslazených rajčat pokrájených na malé kousky. Snížíme plamen na minimum a necháme táhnout 20–25 minut. Průběžně promícháme. Pokud by se nám začala omáčka přichytávat, přidáme vodu.
Nezapomeňte v průběhu ochutnat. Každá rajčata jsou jinak výrazná, a tak bude možná potřeba ještě dodatečně doladit dle vaší chuti.
Na závěr můžeme rozmixovat dohladka. Je to ale na vás, zda upřednostníte kousky rajčat.