0
K pokladně

Pekingská kachna s domácími placičkami

Pekingská kachna s domácími placičkami

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

0.3 g Hladká mouka
1 lžíce Cukr
1 lžíce Sůl
2 ks Kachní stehna
1 ks Zázvor
1 lžíce Fenykl
1 lžíce Skořice
1 lžíce Anýz
1 lžíce Hřebíček
1 ks Salátová okurka
1 ks Cibulka lahůdková
220 g Povidla
0.1 lžíce Sojová omáčka
3 g Chilli
1 ks Pomeranč

Postup přípravy

1. Čínské koření

Nejprve si namícháme speciální čínskou směs koření. Najemno si nadrtíme si lžíci hřebíčku, anýzu a fenyklu a k tomu přidáme lžíci skořice a půl lžíce pepře. Tuto směs budeme používat na kachnu i na omáčku k placičkám.

2. Začínáme kachnou

Jako první je třeba dát kachnu do trouby, to bude trvat nejdéle. Pořádně ji obalte v čínské směsi koření, osolte a dejte na rošt do trouby. Na 170°C asi na hodinku, ale nedá se to přesně stanovit. Jednoduše ji musíte kontrolovat, dokud nebude krásně křupavá. Pod kachnu můžete dát čerstvý zázvor, který jí krásně provoní. Na rošt se dává proto, abychom se zbavili veškerého tuku, který kachna v sobě má.

3. Těsto na placičky

Dejte si vařit 240 ml vody, kterou pak nalijete k mouce s cukrem a špetkou soli. Pěkně vše promíchejte vařečkou. Těsto bude celkem tuhé, tak je potřeba se do něho pustit holýma rukama, ale opatrně, bude poměrně teplé. Dobře ho propracujte a nechte odpočinout 30 minut.

4. Povidlová omáčka

Mezitím si připravte povidlovou omáčku. Povidla vmíchejte do půl litru vody, přidejte cukr, směs pěti čínských koření, sójovou omáčku, chilli a kůru z pomeranče. Teď nechte všechno společně provařit asi deset minut a pak zahustěte moučkou, aby omáčka nebyla moc řídká. Omáčku ochutnejte a nezapomeňte ji dochutit. Nebojte se přidat cukr, sůl a nebo třeba i trošku citrónové šťávy, hlavně, aby vám omáčka chutnala. Dejte si ji bokem a nechte vychladnout.

5. Šup na placičky

Těsto si pořádně rozválejte, aby bylo silné maximálně 3 mm. Pokud máte vykrajovátko, klidně ho použijte, já jsem se s tím moc nepáral a použil jsem skleničku. Jakmile máte zpracované celé těsto, přiložte na sebe vždy dvě placičky. Ty pak rozválejte na co nejtenčí placičku. Dejte si záležet, to už je finální tvar, který pak půjde na stůl. Rozpalte si nepřilnavou pánev a na sucho opékejte jednotlivé placičky z obou stran. Jakmile se začne placička nafukovat, otočte ji na druhou stranu, měla by být pěkně zbarvená.

6. Jde se jíst!

Všechno máte téměř připravené. Kachnu si natrhejte na menší kousíčky, okurku zbavte jadýrek a společně s jarní cibulkou nakrájejte na delší kousky. Na tomhle jídle se mi líbí, že je vše naservírováno na stole uprostřed a každý si nandává kolik hrdlo ráčí. Tak jako všechna jídla, i toto nejlépe chutná ve společnosti přátel. Dobrou chuť!

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (0.3 g)

Cukr (1 lžíce)

Sůl (1 lžíce)

Kachní stehna (2 ks)

Zázvor (1 ks)

Fenykl (1 lžíce)

Skořice (1 lžíce)

Anýz (1 lžíce)

Hřebíček (1 lžíce)

Salátová okurka (1 ks)

Cibulka lahůdková (1 ks)

Povidla (220 g)

Sojová omáčka (0.1 lžíce)

Chilli (3 g)

Pomeranč (1 ks)