Do dvou hodin
1 porce
Nejprve si upečte červenou řepu – důkladně ji omyjte, osolte, pokapejte balzamikovým octem a olivovým olejem, zabalte do alobalu a položte do zapékací misky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut. Poté vyzkoušejte nožem, zda je měkká, a nechte ji zcela vychladnout.
Vychladlou řepu oloupejte a rozmixujte dohladka s dvěma lžícemi cizrny a olejem z pečení. Pyré podle chuti dosolte.
Květák omyjte a rozdělte na malé růžičky. Přesuňte je do zapékací mísy, přidejte zbytek cizrny, trochu koření, sůl a olivový olej. Vše promíchejte a přikryjte alobalem. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, dokud květák nezměkne.
Nakonec směs přesuňte na plech a nechte dopečíst dozlatova. Hotový květák s cizrnou podávejte s řepovým pyré a dozdobte plátky mandlí, čerstvou plocholistou petrželí, řepnými klíčky a zakápněte olivovým olejem.