Do dvou hodin
1 porce
Celé omyté kuře důkladně ze všech stran osolíme. Pod kůži mu dáme na několika místech trochu másla. Okořeníme ho trochou sladké papriky, sušenou majoránkou a čerstvě namletým pepřem. Takto připravené kuře dáme do máslem vymazaného pekáče.
Bílé rohlíky si nakrájíme na malé kostičky. Tyto dáme na pár minut péct na suchý plech do vyhřáté trouby. Stačí, když rohlíkové kostičky ztvrdnou, nemusí být opečené.
Mezi tím si nasekáme oloupané jedlé kaštany a dvě šalotky. Na cca 70g másla nejprve necháme zpěnit šalotky, pak k nim přidáme jedlé kaštany, lístky čerstvého tymiánu a nasekaný čerstvý rozmarýn. Vše zalijeme smetanou, osolíme a necháme tak 5 minut provařit. Nakonec do této směsi přidáme nasekané sušené brusinky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Nyní oddělte bílky od žloutků u tří vajec. Žloutky přidáme k nakrájeným vysušeným rohlíkům a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smetanovou směs s kaštany a brusinkami rovněž přidáme k rohlíkům a vše zamícháme. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Takto připravenou nádivku nijak nezahušťujeme a přendáme ji do vymazané zapékací mísy a pečeme zvlášť, nebo do pekáče ke kuřeti. Tuto variantu nedoporučuji, pakliže je kuře trochu větší. Špatně se pak koordinuje dopečení kuřete a nádivky.
Pečeme s kuřetem cca 60 minut pod pokličkou na 180 stupňů a následně odkryté na 200 stupňů dozlatova. Samostatně nádivku pečeme cca 20 minut při 180 stupních.