Do hodinky
1 porce
Kuře včas vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě odpočívat, než ho dáte do trouby péct.
Maso omyjte, osušte papírovou utěrkou a pak ho důkladně osolte ze všech stran.
Nešetřete máslem: 2 – 3 lžíce másla smíchejte s čerstvě namletým pepřem, troškou sladké mleté papriky a kořením či bylinkami, které máte rádi (majoránka, tymián, apod.)
Prsty uvolněte kůži od masa a část másla nandejte pod ní.
Zbylým máslem potřete celé kuře, do dutiny můžete dát snítku bylinek, máslo, kousek bio citronu nebo malou cibuli.
Stehna připevněte k sobě provázkem.
Kuře pečte v pekáči, ideálně položené na mřížce (pokud ji nemáte, stačí v kusu alobalu vyrobit takové hnízdo, do kterého kuře posaďte, aby se příliš nedotýkalo dna pekáče.
Kuře pečte prsy nahoru.
Kuře dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, nezapomeňte ho podlít vodou, stačí cca 50-100 ml.
Je důležité v průběhu celého pečení přelévat pečínku šťávou, případně dále ho podlít vodou.
Kuře po dopečení nechte ještě chvilku odpočinout, než se pustíte do porcování.