0
K pokladně

Pečené kuře

Pečené kuře

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1.5 kg Čerstvé kuře
5 g Sůl
3 lžíce Máslo
5 g Pepř
15 g Směs bylinek
5 g Sladká paprika
1 ks Bio citron
1 ks Cibule

Postup přípravy

1. Kuře necháme odpočívat

Kuře včas vyndejte z lednice a nechte při pokojové teplotě odpočívat, než ho dáte do trouby péct.

2. Připravíme maso

Maso omyjte, osušte papírovou utěrkou a pak ho důkladně osolte ze všech stran.

3. Připravíme máslo

Nešetřete máslem: 2 – 3 lžíce másla smíchejte s čerstvě namletým pepřem, troškou sladké mleté papriky a kořením či bylinkami, které máte rádi (majoránka, tymián, apod.)

4. Plníme

Prsty uvolněte kůži od masa a část másla nandejte pod ní.

5. Potíráme celé kuře

Zbylým máslem potřete celé kuře, do dutiny můžete dát snítku bylinek, máslo, kousek bio citronu nebo malou cibuli.

6. Provázkem připevníme

Stehna připevněte k sobě provázkem.

7. Pečeme

Kuře pečte v pekáči, ideálně položené na mřížce (pokud ji nemáte, stačí v kusu alobalu vyrobit takové hnízdo, do kterého kuře posaďte, aby se příliš nedotýkalo dna pekáče.

8. Kuře správně umístíme

Kuře pečte prsy nahoru.

9. Podlejeme vodou

Kuře dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, nezapomeňte ho podlít vodou, stačí cca 50-100 ml.

10. V průběhu pečení přeléváme

Je důležité v průběhu celého pečení přelévat pečínku šťávou, případně dále ho podlít vodou.

11. Servírujeme

Kuře po dopečení nechte ještě chvilku odpočinout, než se pustíte do porcování.

Nakupte potřebné ingredience

Čerstvé kuře (1.5 kg)

Sůl (5 g)

Máslo (3 lžíce)

Pepř (5 g)

Směs bylinek (15 g)

Sladká paprika (5 g)

Bio citron (1 ks)

Cibule (1 ks)