0
K pokladně

Pečená aljaška

Pečená aljaška

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

3 ks Vejce
3 lžíce Polohrubá mouka
200 g Cukr krupice (40g na těsto 160g na náplň)
1 špetka Kypřicí prášek
130 g Bílky (cca 5 bílků)
450 g Vanilková zmrzlina (na náplň)
300 g Čokoládová zmrzlina (na náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 a formu o průměru 18 cm vyložíme pečícím papírem či vymažeme olejem a hrubou moukou.

2. Krok

Začneme s přípravou korpusu. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny, trvá to asi 10 minut. Nyní do těsta opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme mouku smíchanou se solí a kypřícím práškem. Hladké a našlehané těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 15 minut, mělo by být hezky rovné a na povrchu zlatavé.

3. Krok

Když je těsto upečené, necháme ho zcela vychladnout. Když je korpus již vychlazený, poklademe ho rovnoměrně nejprve vrstvou čokoládové zmrzliny, poté přidáme zmrzlinu vanilkovou a vytvarujeme dort do tvaru polokoule. Poté dort přesuneme do mrazáku a necháme zcela ztuhnout.

4. Krok

Pokud nemáte flambovací pistolku na opálení sněhu, předehřejte troubu na 230 C a zvolte funkce gril. Mezi tím, co dort chladne, si připravíme meringue. Bílky smícháme s cukrem a špetkou soli a ve vodní lázni je za stálého míchání zahříváme, dokud se cukrové krystalky zcela nerozpustí a nám nevznikne lepkavá směs. To, že jsou krystalky rozpuštěné, poznáme tak, že když trochu bílků promneme mezi prsty, jsou zcela hladké – trvá to několik minut.

5. Krok

Když máme horkou hladkou bílkovou směs, vyšleháme ji ručním šlehačem či v robotu do lesklého a velmi pevného sněhu, který nejde ani sklepnout z metličky. Šleháme do té doby, dokud šlehací mísa není na dotek studená.

6. Krok

Nyní vyndáme dort z mrazáku a kompletně celý ho pokryjeme připraveným sněhem. Je důležité, aby byla zmrzlina kompletně zakrytá, jinak se v troubě rozpustí. Sníh neuhlazujeme, naopak chceme co nejvíce textury. Nakonec opálíme flambovací pistolkou či vložíme do rozpálené trouby na 4 minuty. Poté ihned podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Vejce (3 ks)

Polohrubá mouka (3 lžíce)

Cukr krupice (40g na těsto 160g na náplň) (200 g)

Kypřicí prášek (1špetka)

Bílky (cca 5 bílků) (130 g)

Vanilková zmrzlina (na náplň) (450 g)

Čokoládová zmrzlina (na náplň) (300 g)