Do hodinky
1 porce
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 a formu o průměru 18 cm vyložíme pečícím papírem či vymažeme olejem a hrubou moukou.
Začneme s přípravou korpusu. Celá vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny, trvá to asi 10 minut. Nyní do těsta opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujeme mouku smíchanou se solí a kypřícím práškem. Hladké a našlehané těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 15 minut, mělo by být hezky rovné a na povrchu zlatavé.
Když je těsto upečené, necháme ho zcela vychladnout. Když je korpus již vychlazený, poklademe ho rovnoměrně nejprve vrstvou čokoládové zmrzliny, poté přidáme zmrzlinu vanilkovou a vytvarujeme dort do tvaru polokoule. Poté dort přesuneme do mrazáku a necháme zcela ztuhnout.
Pokud nemáte flambovací pistolku na opálení sněhu, předehřejte troubu na 230 C a zvolte funkce gril. Mezi tím, co dort chladne, si připravíme meringue. Bílky smícháme s cukrem a špetkou soli a ve vodní lázni je za stálého míchání zahříváme, dokud se cukrové krystalky zcela nerozpustí a nám nevznikne lepkavá směs. To, že jsou krystalky rozpuštěné, poznáme tak, že když trochu bílků promneme mezi prsty, jsou zcela hladké – trvá to několik minut.
Když máme horkou hladkou bílkovou směs, vyšleháme ji ručním šlehačem či v robotu do lesklého a velmi pevného sněhu, který nejde ani sklepnout z metličky. Šleháme do té doby, dokud šlehací mísa není na dotek studená.
Nyní vyndáme dort z mrazáku a kompletně celý ho pokryjeme připraveným sněhem. Je důležité, aby byla zmrzlina kompletně zakrytá, jinak se v troubě rozpustí. Sníh neuhlazujeme, naopak chceme co nejvíce textury. Nakonec opálíme flambovací pistolkou či vložíme do rozpálené trouby na 4 minuty. Poté ihned podáváme.