0
K pokladně

Pařížské rohlíčky

Pařížské rohlíčky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

140 g Mleté vlašské ořechy (na rohlíčky)
290 g Cukr krystal, krupice (140 g na rohlíčky, 125 + 25 na krém)
40 g Hrubá mouka (na rohlíčky)
4 ks Vejce od slepic z volného chovu (1 na rohlíčky, 3 na krém)
1 špetka Sůl (na rohlíčky)
50 g Kakao (na krém)
2 lžíce Rum (na krém)
305 g Povolené máslo (250 g na krém, 55 g na polevu)
55 g Kvalitní hořká čokoláda min.70 % (na polevu)

Postup přípravy

1. Postup na rohlíčky

  1. Ořechy, cukr, mouku a špetku solí společně promíchejte.
  2. Dále přidejte vejce a vypracujte kompaktní mírně lepivé těsto.
  3. Z těsta vytvořte váleček, zabalte jej do potravinové fólie a nechte odpočinout v lednice alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc – pak těsto vytáhněte cca 30 minut předem ven, aby lehce povolilo.
  4. Těsto rozdělte na 3 části.
  5. Vždy pracujte jej s jednou částí těsta – postupně každou část krátce propracujte v ruce a vytvořte z těsta dlouhý váleček, ten nakrájejte na díly asi o velikosti 1 cm.
  6. Z každého dílku pak vytvarujte rohlíček a dejte jej na plech vyložený pečicím papírem. Rohlíček příliš neohýbejte, aby těsto neprasklo. Mezi jednotlivými rohlíčky dělejte menší mezery.
  7. Až budete mít plech plný, pečte rohlíčky v troubě předehřáté na 175°C, dokud se rohlíčky nezačnou roztékat do stran. V této chvíli teplotu snižte na 100°C a nechte rohlíčky dosušit cca 5 - 10 minut.
  8. Upečené rohlíčky nechte pár minut vychladnout na pečicím papíru, který po upečení ale z plechu sundejte.

2. Postup na pařížský krém

  1. Vejce šlehejte spolu se 125 g cukru na vodní lázni, dokud směs nezhoustne a vejce se neprohřejí (cca 5 minut). Použijte ruční elektrický šlehač.
  2. Vaječnou směs přelijte do studené nádoby a nechce vychladnout.
  3. Dále vyšlehejte změklé máslo spolu s 25 g cukru do bělavé nadýchané pěny (v robotu vám tato práce zabere cca 5 minut, ručním šlehačem až 10 minut).
  4. K máslu pak zašlehejte i prosáté kakao a trošku rumu.
  5. K máslové pěně nakonec postupně zašlehejte i vychladlou vaječnou směs.

3. Postup na dokončení

  1. Na vychladlé rohlíčky nanášejte krém pomocí cukrářského sáčku a tenčí zdobicí špičky.
  2. Rohlíčky pokládejte na tác a jakmile jsou všechny ozdobené krémem, dejte je zatuhnout do lednice.
  3. Dále si připravte čokoládovou polevu. Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo do podoby lesklé polevy.
  4. Rohlíčky se zatuhlým krémem namáčejte horní stranou s polevou do čokolády a nechte zatuhnout.
  5. Takto hotové rohlíčky je dobré nechat několik dnů odležet, aby těsto díky krému změklo.
  6. Uchovávejte v chladu.

Nakupte potřebné ingredience

Mleté vlašské ořechy (na rohlíčky) (140 g)

Cukr krystal, krupice (140 g na rohlíčky, 125 + 25 na krém) (290 g)

Hrubá mouka (na rohlíčky) (40 g)

Vejce od slepic z volného chovu (1 na rohlíčky, 3 na krém) (4 ks)

Sůl (na rohlíčky) (1špetka)

Kakao (na krém) (50 g)

Rum (na krém) (2 lžíce)

Povolené máslo (250 g na krém, 55 g na polevu) (305 g)

Kvalitní hořká čokoláda min.70 % (na polevu) (55 g)