420 g Povolené máslo (220 g na těsto, 200 g na polevu)
150 g Cukr krupice, krystal nebo třtinový (na těsto)
6 ks Žloutky a bílky z vajec od slepic z volného chovu (na těsto)
120 g Polohrubá mouka (na těsto)
1 lžíce Kakao (na těsto)
0.5 balení Prášek do pečiva (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
400 g Vlašské ořechy popř. lískové oříšky (na náplň)
150 g Moučkový cukr (na náplň)
1.5 dcl Rum (na náplň)
200 g Hořká čokoláda min. 70% kakaa (na polevu)
Postup přípravy
1. Postup na základ
Máslo a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny – pokud vlastníte robot, použijte třecí nástavec a nechte robot pracovat alespoň 5-10 minut. Pokud budete třít suroviny ručně, věnujte se jim alespoň 10-15 minut.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do nádoby vhodné ke šlehání.
K máslové pěně dále postupně zapracujte žloutky.
Pokračujte přidáním prosáté mouky, kakaa a prášku do pečiva.
Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
Sníh přidejte k základu na těsto a pomocí stěrky zapracujte.
Na středně velký plech nebo pekáč (cca 24 x 34 cm na 16 – 20 kousků) rozprostřete pečicí papír a těsto na něj nalijte.
Pečte na 180°C, dokud není těsto upečené.
2. Postup na ořechovou náplň
Ořechy můžete nejprve opražit nasucho na pánvi.
Poté je rozemelte najemno a smíchejte s cukrem a rumem.
Pokud by bylo náplň moc tuhá a nešla rozetřít, přidejte rum. Dejte však pozor, aby nebyla náplň zase příliš tekutá.
Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečený korpus.
3. Postup na dokončení
Na vodní lázni společně rozpusťte máslo a čokoládu.
Vzniklou čokoládovou polevu nalijte na těsto a ořechovou náplní a nechte zatuhnout.
Ideálně nechte odležet v chladu přes noc a poté krájejte nahřátým nožem na malé čtverečky.
Nakupte potřebné ingredience
Povolené máslo (220 g na těsto, 200 g na polevu) (420 g)