Opilý František

Opilý František

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

420 g Povolené máslo (220 g na těsto, 200 g na polevu)
150 g Cukr krupice, krystal nebo třtinový (na těsto)
6 ks Žloutky a bílky z vajec od slepic z volného chovu (na těsto)
120 g Polohrubá mouka (na těsto)
1 lžíce Kakao (na těsto)
0.5 balení Prášek do pečiva (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
400 g Vlašské ořechy popř. lískové oříšky (na náplň)
150 g Moučkový cukr (na náplň)
1.5 dcl Rum (na náplň)
200 g Hořká čokoláda min. 70% kakaa (na polevu)

Postup přípravy

1. Postup na základ

  1. Máslo a vejce vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
  2. Máslo utřete s cukrem do světlé nadýchané pěny – pokud vlastníte robot, použijte třecí nástavec a nechte robot pracovat alespoň 5-10 minut. Pokud budete třít suroviny ručně, věnujte se jim alespoň 10-15 minut.
  3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky dejte do nádoby vhodné ke šlehání.
  4. K máslové pěně dále postupně zapracujte žloutky.
  1. Pokračujte přidáním prosáté mouky, kakaa a prášku do pečiva.
  2. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
  3. Sníh přidejte k základu na těsto a pomocí stěrky zapracujte.
  4. Na středně velký plech nebo pekáč (cca 24 x 34 cm na 16 – 20 kousků) rozprostřete pečicí papír a těsto na něj nalijte.
  5. Pečte na 180°C, dokud není těsto upečené.

2. Postup na ořechovou náplň

  1. Ořechy můžete nejprve opražit nasucho na pánvi.
  2. Poté je rozemelte najemno a smíchejte s cukrem a rumem.
  3. Pokud by bylo náplň moc tuhá a nešla rozetřít, přidejte rum. Dejte však pozor, aby nebyla náplň zase příliš tekutá.
  4. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečený korpus.

3. Postup na dokončení

  1. Na vodní lázni společně rozpusťte máslo a čokoládu.
  2. Vzniklou čokoládovou polevu nalijte na těsto a ořechovou náplní a nechte zatuhnout.
  3. Ideálně nechte odležet v chladu přes noc a poté krájejte nahřátým nožem na malé čtverečky.

Nakupte potřebné ingredience

Povolené máslo (220 g na těsto, 200 g na polevu) (420 g)

Cukr krupice, krystal nebo třtinový (na těsto) (150 g)

Žloutky a bílky z vajec od slepic z volného chovu (na těsto) (6 ks)

Polohrubá mouka (na těsto) (120 g)

Kakao (na těsto) (1 lžíce)

Prášek do pečiva (na těsto) (0.5balení)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Vlašské ořechy popř. lískové oříšky (na náplň) (400 g)

Moučkový cukr (na náplň) (150 g)

Rum (na náplň) (1.5dcl)

Hořká čokoláda min. 70% kakaa (na polevu) (200 g)