Medovník

Medovník

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

90 g Máslo (na těsto)
200 g Cukr (na těsto)
85 g Med (na těsto)
40 g Mléko (na těsto)
2 lžička Jedlá soda (na těsto)
610 balení Hladká mouka (na těsto)
2 lžíce Med (na těsto)
1 lžíce Rum (na těsto)
380 g Povolené máslo (na dokončení)
1 balení Slazené kondenzované mléko (na dokončení)
70 g Vlašské ořechy (na dokončení)

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve začneme s přípravou karamelového krému. Uzavřenou plechovku kondenzovaného mléka vložíme do hlubokého hrnce s vodou a vaříme ponořené 2 hodiny, aby kondenzované mléko v plechovce zkaramelizovalo. Po dvou hodinách odstavíme, necháme vychladnout a přesuneme na dvě hodiny do lednice. Tento krok můžeme přeskočit, pokud si koupíme již mléko zkaramelizované.

2. Krok

Nyní si připravíme vodní lázeň. Velký hrnec s vodou postavíme na plotnu a položíme na něj mísu, ta se však nesmí dotýkat vody. V míse smícháme pokrájené máslo, cukr, med a mléko a pomalu nad vodní párou zahříváme. Směs přivedeme k varu a vaříme do té doby, než směs nezíská zlatohnědou barvu. V té chvíli stáhneme z plotny a přidáme najednou veškerou mouku smíchanou s jedlou sodou a špetkou soli. Vařečkou nahrubo vymícháme, poté ručně vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto.

3. Krok

Troubu předehřejeme na 180 a připravíme dva plechy. Těsto rozdělíme na 7 stejných částí po cca 150 gramech. Jednotlivé kousky zatím zabalíme do potravinové fólie, aby nám mezi válením těsto neoschlo. V misce smícháme dvě lžíce tekutého medu a lžíci rumu. Kousek těsta rozválíme mezi dvěma pečícími papíry na tenké kolo. Těsto je celkem tuhé, takže válet jde těžce, měli bychom se ale snažit pláty vyválet na co možná nejtenčí placku. Poté vezmeme dortovou formu či například talíř a vyřízneme z těsta pravidelné kolo. Odřezky dáme prozatím stranou. Vyříznuté kolo poté přesuneme i se spodním pečícím papírem na plech, mašlovačkou potřeme směsí medu a rumu a pečeme v předehřáté troubě okolo 5 minut, pláty by měly získat hnědou barvu, ale pozor, ať se nespálí. Takto pokračujeme i s ostatními kousky těsta. Nakonec upečeme veškeré odřezky, ty budeme poté potřebovat na posypku. Po upečení bychom tedy měli mít 7 upečených stejných plátů a upečené odřezky. Jednotlivé pláty budou po vytažení z trouby tvrdé, ale změknou, nebojte!

4. Krok

Nyní si připravíme krém. Povolené máslo vyšleháme v robotu či ručním šlehačem do nadýchané pěny. Máslo by se mělo rozvonět, zbělat a zvětšit svůj objem, trvá to okolo 10 minut. V tuto chvíli začneme postupně po lžících přidávat zkaramelizované kondenzované mléko a vyšleháme hutný a hladký krém.

5. Krok

Jednotlivé pláty promažeme připraveným krémem, nakonec pomažeme i strany dortu a celý dort zahladíme. V mixéru rozmixujeme zbylé odřezky těsta spolu s oříšky na drobenku. Tou poté celý dort i strany rovnoměrně posypeme a lehce přitlačíme, aby neopadala. Nakonec jen ozdobíme celými ořechy a dáme odležet do lednice alespoň na 24 hodin.

Nakupte potřebné ingredience

Máslo (na těsto) (90 g)

Cukr (na těsto) (200 g)

Med (na těsto) (85 g)

Mléko (na těsto) (40 g)

Jedlá soda (na těsto) (2lžička)

Hladká mouka (na těsto) (610balení)

Med (na těsto) (2 lžíce)

Rum (na těsto) (1 lžíce)

Povolené máslo (na dokončení) (380 g)

Slazené kondenzované mléko (na dokončení) (1balení)

Vlašské ořechy (na dokončení) (70 g)