Do dvou hodin
1 porce
Smícháme prosetou hladkou a polohrubou mouky bez jedné lžíce hladké mouky a uděláme do jejich směsi důlek. Do něj vlijeme mléko a rozdrobíme droždí. Poté zasypeme zbylou lžící mouky a necháme na teplém místě vzejít (cca 30 minut).
Poté přidáme cukr, jogurt, žloutky, máslo, citronovou kůru a sůl a vypracujeme vláčné těsto.
Přisypeme rozinky, opět důkladně prohněteme a necháme kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny.
Z těsta vypracujeme pevný bochánek, položíme ho na plech s pečicím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě 10 minut odpočívat.
Vršek nařízneme do kříže, ještě jednou potřeme vejcem a posypeme mandlovými lupínky.
Dáme péct do trouby, kterou po 10 minutách stáhneme na 160 °C. Pečeme dozlatova zhruba 45 minut.
Před nakrojením mazanec necháme vychladnout a poprášíme ho moučkovým cukrem.
Vybrat vajíčka není snadné. S vejci ze Zemědělského podniku v Albrechticích se značkou Klasa neuděláte chybu, stejně jako v prodejně Schubert partner. Tam si můžete vybrat, nabízí vejce CEREÁL, vejce OMEGA PRO, TUZEMSKÁ.CZ, BIO čerstvá vejce nebo vejce z podestýlky.