Do půl hodinky
1 porce
Brambory nastrouhejte najemno nebo prolisujte. Zapracujte do nich 100 g mouky a menší špetku soli. Pokud byste připravovali lokše jako přílohu naslano (například k pečené kachně se zelím), můžete přidat větší špetku soli.
Vypracované těsto rozdělte na 4 stejně velké díly. Z každého na pomoučené pracovní ploše utvořte bochánek. Bochánky vyvalujte na pomoučené ploše na tenké placky. Mouku mějte stále po ruce, aby se vám těsto nelepilo.
Placky jednu po druhé opékejte nasucho na pánvi z obou stran do zlato-hněda. Hotové potřete máslem. První placku potřete z obou stran, u dalších, pakliže je skládáte na sebe, bude stačit potřít jen vrchní stranu, neboť se spodní omastí plackou pod ní.
Lokše potírejte povidly a stočte jako palačinky. Posypejte mletým mákem a moučkovým cukrem.