0
K pokladně

Kynuté koláče s švestkami a tvarohem

Kynuté koláče s švestkami a tvarohem

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

220 g Mléko (200 g na těsto + 20 g na potření)
7 g Droždí (na těsto)
390 g Hladká mouka (na těsto)
70 g Krupicový cukr (na těsto)
0.5 lžička Sůl (na těsto)
3 ks Vejce (1 vejce a žloutek na těsto, 1 vejce na potření)
305 g Máslo (110g na těsto + 85g na drobenku + 110g na potření)
1.5 lžička Mletá vanilka (0,5 lžičky na těsto + 1 lžička na náplň)
80 g Rum (2 lžíce na těsto + 50g na potření)
500 g Tučný tvaroh (na náplň)
165 g Cukr moučka (5 lžic do náplně + 130g na drobenku)
300 g Švestky (na náplň)
120 g Hrubá mouka (na drobenku)

Postup přípravy

1. Krok

Odměříme si suroviny a začneme s přípravou kvásku. Mléko si lehce zahřejeme, v hrnečku smícháme droždí, lžíci mouky a cukru, přidáme 50 g vlažného mléka a zamícháme do husté kaše. Necháme na teplém místě pod utěrkou kvásek vzejít, trvá to asi 5 až 10 minut. Ve vedlejší míse si mezitím lehce smícháme zbylou mouku, mléko, cukr, sůl, vajíčko, žloutek, změklé máslo a vanilku. Nakonec přidáme vzejitý kvásek.

2. Krok

Suroviny nahrubo smícháme a necháme 5 minut odpočívat, poté těsto hněteme v robotu 10 minut, pokud ho však nemáte, budete muset těsto hníst ještě o trochu déle. Výsledné těsto by mělo být hladké, lesklé a lehce lepivé. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě, mělo by zdvojnásobit svůj objem. Pokud těsto ještě není dostatečně nakynuté, necháme ho ještě chvilku odpočívat.

3. Krok

Mezitím si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkou, dáme ji prozatím stranou a připravíme si dva plechy vyložené pečicí papírem. Jakmile je těsto již správně nakynuté, přesuneme ho na lehce pomoučněný vál a párkrát prohněteme. Těsto zvážíme, mělo by vážit cca 850 g a rozdělíme ho na kousky o váze cca 50 g, záleží, jak chceme koláče udělat velké. Z každého kousku těsta vytvarujeme kuličku, poté ji na plechu rozplácneme na placku o průměru cca 5 cm.

4. Krok

Důlek naplníme připravenou tvarohovou náplní, tu poté poklademe švestkami, a lehce je do tvarohu zatlačíme. Plechy přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut kynout.

5. Krok

Mezitím, co koláčky kynou, si připravíme drobenku. Rozpuštěné máslo smícháme s cukrem a hrubou moukou, měli bychom mít hutné a drobivé těsto.

6. Krok

Předehřejeme troubu na 165 °C na horkovzduch. Lehce prošleháme vajíčko se lžící mléka a potřeme kraje koláčů. Nyní je posypeme drobenkou dáme péct do rozpálené trouby na přibližně 15-20 minut či do té doby, než nebudou okraje zlatavé.

7. Krok

Když se koláče pečou, rozpustíme máslo, poté k němu přidáme rum a zamícháme. Ihned jak koláče vyndáme z trouby, potřeme máslovou směsí. Necháme vychladnout, poté podáváme.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (200 g na těsto + 20 g na potření) (220 g)

Droždí (na těsto) (7 g)

Hladká mouka (na těsto) (390 g)

Krupicový cukr (na těsto) (70 g)

Sůl (na těsto) (0.5lžička)

Vejce (1 vejce a žloutek na těsto, 1 vejce na potření) (3 ks)

Máslo (110g na těsto + 85g na drobenku + 110g na potření) (305 g)

Mletá vanilka (0,5 lžičky na těsto + 1 lžička na náplň) (1.5lžička)

Rum (2 lžíce na těsto + 50g na potření) (80 g)

Tučný tvaroh (na náplň) (500 g)

Cukr moučka (5 lžic do náplně + 130g na drobenku) (165 g)

Švestky (na náplň) (300 g)

Hrubá mouka (na drobenku) (120 g)