Do hodinky
1 porce
Kuřecí játra pořádně omyjeme, očistíme od nežádoucích žláz a necháme okapat. Na velké teflonové pánvi rozehřejeme tuk, přidáme najemno nakrájené středně velké cibule a bobkový list. Vše necháme restovat zhruba 3 minuty na středním ohni.
Přidáme kuřecí játra, sůl, šalvěj a snížíme teplotu ohřívání na střední až nízký plamen. Vše vaříme zhruba 15 minut. Játra pustí šťávu a povaří se v ní. Když už nevidíme žádnou krev, znamená to, že jsou hotová.
V tu chvíli k nim přidáme našlehaná vajíčka, vše dobře promícháme a vaříme další 2 minuty. Sos na pánvičce by měl za tu dobu ztuhnout. Přidáme máslo, pepř, vinný ocet a koňak. Vše zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud není směs „jemná“. Paštika je hotová.
Rozdělíme paštiku do několika velkých nádobek podle toho, kolik chceme připravit porcí. Pak je přikryjeme pečícím papírem a necháme minimálně 5 hodin v lednici odležet, ideálně přes noc.
Želatinu smícháme s horkou vodou a povaříme dle návodu na obalu. Mezitím smícháme víno a cukr do menšího hrnce. Poměr cukru a vína záleží na zvolené odrůdě. Pokud preferujete sušší vína, jako je například námi doporučený Cabernet Savignon, je ideální množství cukru 15 g. Použijete-li sladší víno, třeba Portské, snižte množství cukru o polovinu. Hrnec s vínem a cukrem pak vložte na mírný plamen – směs je třeba ohřát, ale ne uvařit. Nalijte víno na želatinu a míchejte, dokud se obojí nerozpustí a nesmíchá. Pak ji nechte vychladit.
Odstraníme pečící papír z paštiky. Přitom se ujistíme, že na jejím povrchu nejsou žádné dírky či jiné nedostatky. Vezmeme želé a paštiku s ním zalijeme. Pak ho necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Máme hotovo! Paštiku doporučujeme podávat jako předkrm s dobrým červeným vínem a křupavým bílým pečivem. Dobrou chuť!