0
K pokladně

Kuřecí játrová paštika s vinnou želatinou

Kuřecí játrová paštika s vinnou želatinou

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

700 g Kuřecí játra
2 ks Cibule
0.29 g Tuk/Máslo
2 ks Vejce
30 g Vinný ocet
1 ks Bobkový list
7 g Šalvěj
0.007 g Sůl
7 g Čerstvý pěpř
30 ml Koňak
0.333 ml Červené víno
15 g Cukr
30 g

Postup přípravy

1. Připravíme ingredience

Kuřecí játra pořádně omyjeme, očistíme od nežádoucích žláz a necháme okapat. Na velké teflonové pánvi rozehřejeme tuk, přidáme najemno nakrájené středně velké cibule a bobkový list. Vše necháme restovat zhruba 3 minuty na středním ohni.

2. Uvaříme játra

Přidáme kuřecí játra, sůl, šalvěj a snížíme teplotu ohřívání na střední až nízký plamen. Vše vaříme zhruba 15 minut. Játra pustí šťávu a povaří se v ní. Když už nevidíme žádnou krev, znamená to, že jsou hotová.

3. Vytvoříme paštiku

V tu chvíli k nim přidáme našlehaná vajíčka, vše dobře promícháme a vaříme další 2 minuty. Sos na pánvičce by měl za tu dobu ztuhnout. Přidáme máslo, pepř, vinný ocet a koňak. Vše zamícháme a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud není směs „jemná“. Paštika je hotová.

4. Šup s ní do lednice

Rozdělíme paštiku do několika velkých nádobek podle toho, kolik chceme připravit porcí. Pak je přikryjeme pečícím papírem a necháme minimálně 5 hodin v lednici odležet, ideálně přes noc.

5. Připravíme želé

Želatinu smícháme s horkou vodou a povaříme dle návodu na obalu. Mezitím smícháme víno a cukr do menšího hrnce. Poměr cukru a vína záleží na zvolené odrůdě. Pokud preferujete sušší vína, jako je například námi doporučený Cabernet Savignon, je ideální množství cukru 15 g. Použijete-li sladší víno, třeba Portské, snižte množství cukru o polovinu. Hrnec s vínem a cukrem pak vložte na mírný plamen – směs je třeba ohřát, ale ne uvařit. Nalijte víno na želatinu a míchejte, dokud se obojí nerozpustí a nesmíchá. Pak ji nechte vychladit.

6. Jdeme do finiše

Odstraníme pečící papír z paštiky. Přitom se ujistíme, že na jejím povrchu nejsou žádné dírky či jiné nedostatky. Vezmeme želé a paštiku s ním zalijeme. Pak ho necháme alespoň hodinu ztuhnout v lednici. Máme hotovo! Paštiku doporučujeme podávat jako předkrm s dobrým červeným vínem a křupavým bílým pečivem. Dobrou chuť!

Nakupte potřebné ingredience

Kuřecí játra (700 g)

Cibule (2 ks)

Tuk/Máslo (0.29 g)

Vejce (2 ks)

Vinný ocet (30 g)

Bobkový list (1 ks)

Šalvěj (7 g)

Sůl (0.007 g)

Čerstvý pěpř (7 g)

Koňak (30 ml)

Červené víno (0.333 ml)

Cukr (15 g)

(30 g)