Do dvou hodin
1 porce
Do dvou misek oddělte bílky a žloutky ze 4 vajec. Do žloutků přidejte část připraveného práškového cukru, mléka, rozpuštěného másla a vanilkového cukru a vše spolu pořádně promíchejte. Nakrájejte vánočku na plátky, kterou budete později namáčet do této směsi.
Připravte si jednotlivé vrstvy žemlovky. Do nastrouhaných jablek přidejte skořici a podle chuti i trochu cukru. Tvarohovou vrstvu vytvořte tak, že do připraveného tvarohu vmíchejte jedno celé vejce, nastrouhanou citronovou kůru a zbytek práškového cukru.
Do máslem vymazaného pekáče vysypaného strouhankou postupně vkládejte jednotlivé vrstvy žemlovky. Začněte krajíci vánočky namáčenými do směsi mléka a žloutků. Pokračujte vrstvou jablek, vrstvou namáčených vánoček, tvarohovou vrstvou a znovu vrstvou namáčených vánoček. Připravenou žemlovku zalijte zbylou směsí mléka a žloutků, pak přelijte rozpuštěným máslem a vložte do trouby rozehřáté na 180 °C na 40 minut.
Zatím z vaječných bílků a krystalového cukru vyšlehejte sníh. Po 40 minutách vyjměte žemlovku z trouby, polijte ji rozpuštěným máslem a přidejte navrch připravený sníh. Znovu vložte do trouby a nechte zapékat ještě 7 - 8 minut, dokud povrch žemlovky není křupavý a zlatavý.
Posypte žemlovku práškovým cukrem a přidejte plátky čerstvých jablek.