Jehněčí kolínko s jarní zeleninou

Jehněčí kolínko s jarní zeleninou

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

2 ks Jehněčí koleno
1 ks Mrkev
1 ks Petržel
0.5 ks Celer
1 ks Cibule
3 lžíce Máslo (na maso)
1 lžíce Sůl
1 lžička Pepř
3 lžíce Olej
500 g Baby brambůrky
300 g Zelený chřest
200 g Baby mrkev
3 hrsti Zelený hrášek
2 lžíce Máslo (na zeleninu)

Postup přípravy

1. Připravte si maso

Troubu dejte předehřát na 180 stupňů. Nejprve očistěte a odblaňte jehněčí kolínka, pak je ze všech stran osolte a opepřete. Ve velkém (nejlépe) litinovém hrnci je na oleji ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhla. Pak je vyndejte a dejte stranou.

2. Připravte si zeleninu a orestujte ji

Na výpeku zpěňte najemno nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte, dokud nezačne zelenina zlátnout.

3. Dejte maso péct

Pak na ni dejte opečená jehněčí kolínka, na něj dejte máslo a vše podlijte asi 200 ml vody. Hrnec či pekáč zaklopte a pečte v troubě při 180 stupních asi 90 minut. V průběhu pečení občas zkontrolujte, jestli se tekutina příliš neodpařila, případně přilijte vodu.

4. Připravte si přílohu

Mezitím si připravte zeleninu. Baby brambory omyjte a dejte je vařit do osolené vody. Až změknou slijte je  dejte stranou. 

Zelený chřest omyjte a odkrojte tvrdší spodní část, baby mrkvičky také omyjte. Pak dejte mrkev i chřest vařit na páru asi na 10 minut, dokud nezměknou, měly by ale zůstat křupavé. Nakonec ve větší pánvi na másle zvolna restujte předvařený chřest, baby mrkev a kuličky zeleného hrášku. Zeleninu osolte. 

5. A můžete servírovat

Pod 90–100 minutách pečení jehněčích kolen by mělo být maso měkké. Dalších 10 minut pečte maso odkryté. Maso servírujte s vařenými baby brambůrkami a zeleninou na másle, ale i z hrnce, kde se pekla s masem.

Nakupte potřebné ingredience

Jehněčí koleno (2 ks)

Mrkev (1 ks)

Petržel (1 ks)

Celer (0.5 ks)

Cibule (1 ks)

Máslo (na maso) (3 lžíce)

Sůl (1 lžíce)

Pepř (1lžička)

Olej (3 lžíce)

Baby brambůrky (500 g)

Zelený chřest (300 g)

Baby mrkev (200 g)

Zelený hrášek (3hrsti)

Máslo (na zeleninu) (2 lžíce)