Irský rychlý chléb ze sody

Irský rychlý chléb ze sody

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

170 g Hladká mouka
170 g Celozrnná mouka
290 ml Podmáslí
1 ks Lžička jedlé sody
1 ks Půl lžičky soli

Postup přípravy

1. Přichystáme těsto

Troubu si předehřejeme na 200 a plech vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme obě mouky, sůl a sodu, uděláme uprostřed důlek a nalijeme do něj podmáslí. Vidličkou směs hrubě smícháme, poté přesuneme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Hněteme alespoň 2 minuty.

2. Pečeme

Nakonec z těsta vytvarujeme bochánek, ostrým nožem uděláme na nahoře křížek a pečeme v předehřáté troubě 30 minut. Po vyndání ještě na chléb zaklepeme, měl by být dutý. Pokud není, pečeme dalších 5 minut. Necháme vychladnout na mřížce.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (170 g)

Celozrnná mouka (170 g)

Podmáslí (290 ml)

Lžička jedlé sody (1 ks)

Půl lžičky soli (1 ks)