Irská káva

Irská káva

Délka přípravy

Superrychlé

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 lžíce Třtinový cukr
30 ml Irská whiskey
12 g Káva
30 ml Smetana
1 ks Sklenice na irskou kávu
1 ks Bude se hodit

Postup přípravy

1. Co budete potřebovat?

Irská káva se podává ve sklenicích o objemu 230 ml. Základem je kvalitní filtrovaná káva. Takže pokud si chcete nápoj opravdu vychutnat, vyberte kvalitní zrna a připravte si French press, moka konvičku nebo dripper. Budete potřebovat 30% smetanu na šlehání, která by měla být před podáváním vychlazená.

2. Káva a whiskey

Připravte si 200 ml filtrované kávy. Zatímco se vaří, nasypejte do sklenice lžíci třtinového cukru a pak ji zalijte hotovou kávou tak, aby vám pod okrajem sklenice zbyly alespoň 3 cm místa. Přidejte 30 ml pravé irské whiskey.

3. Smetanu správně

Našlehejte vychlazenou smetanu. Nesnažte se z ní vyšlehat sníh – smetana by měla být stále tekutá, ale zároveň dostatečně nadýchaná, aby se udržela na hladině. Pak s ní lžičkou doplňte sklenici až po okraj.

4. Pozor, NEMÍCHAT!

Irskou kávu nikdy nemíchejte, jinak se chutě jednotlivých vrstev smísí a nápoj přijde o své kouzlo.

Nakupte potřebné ingredience

Třtinový cukr (1 lžíce)

Irská whiskey (30 ml)

Káva (12 g)

Smetana (30 ml)

Sklenice na irskou kávu (1 ks)

Bude se hodit (1 ks)