Superrychlé
1 porce
Irská káva se podává ve sklenicích o objemu 230 ml. Základem je kvalitní filtrovaná káva. Takže pokud si chcete nápoj opravdu vychutnat, vyberte kvalitní zrna a připravte si French press, moka konvičku nebo dripper. Budete potřebovat 30% smetanu na šlehání, která by měla být před podáváním vychlazená.
Připravte si 200 ml filtrované kávy. Zatímco se vaří, nasypejte do sklenice lžíci třtinového cukru a pak ji zalijte hotovou kávou tak, aby vám pod okrajem sklenice zbyly alespoň 3 cm místa. Přidejte 30 ml pravé irské whiskey.
Našlehejte vychlazenou smetanu. Nesnažte se z ní vyšlehat sníh – smetana by měla být stále tekutá, ale zároveň dostatečně nadýchaná, aby se udržela na hladině. Pak s ní lžičkou doplňte sklenici až po okraj.
Irskou kávu nikdy nemíchejte, jinak se chutě jednotlivých vrstev smísí a nápoj přijde o své kouzlo.