Do hodinky
1 porce
Luštěniny – ideálně mix alespoň 4 druhů (použili jsme čočku, cizrnu a dva druhy fazolí) – namočte přes noc v dostatečném množství vody.
Luštěniny druhý den sceďte.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupanou mrkev a řapíkatý celer nakrájejte na drobné kostičky.
V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nechte zesklovatět. Přidejte mrkev a celer a opékejte další 3 minuty.
Do hrnce přidejte prolisovaný česnek a plnou lžíci hladké mouky. Míchejte pár sekund a poté za stálého míchání přilijte vývar. Do vývaru vložte bobkový list, opepřete a vařte, dokud luštěniny nezměknou.
Z polévky odeberte 2 – 3 naběračky a ty rozmixujte, vraťte zpět do polévky, polévka se tak zahustí. Osolte a přidejte v prstech rozemnutou větší špetku majoránky. Promíchejte a odstavte z plotny.