0
K pokladně

Hřbet z divočáka s kaštanovou nádivkou

Hřbet z divočáka s kaštanovou nádivkou

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

400 g Hřbet z divočáka
1 ks Šalotka
3 stroužky Česnek
1 hrst Sušené houby
200 ml Demi-glace
3 snítek Tymián
2 ks Bobkové listy
50 g Máslo
1 balení Přepuštěné máslo
1 ks Šťáva z citronu
1 špetka Sůl
1 špetka Pepř
150 g Toustový chléb (na nádivku)
30 g Perník na strouhání (na nádivku)
50 g Vařené kaštany (na nádivku)
30 g Slanina (na nádivku)
1 ks Šalotka (na nádivku)
2 stroužky Česnek (na nádivku)
150 ml Mléko (na nádivku)
2 ks Vejce (na nádivku)
1 špetka Muškátový oříšek (na nádivku)
0.5 hrsti Hladkolistá petržel (na nádivku)
1 balení Máslo na vymazání formy (na nádivku)

Postup přípravy

1. Krok

Troubu rozehřejte na 150°C, program horkovzduch.

2. Krok

Sušené houby dejte odležet do hrnečku s vodou.

3. Krok

Toustový chléb nakrájejte na kostičky cca 1x1 cm a nechte v troubě vysušit, pokud ho máte čerstvý. Perník na strouhání a kaštany nakrájejte také na kostičky a vše dejte do velké mísy.

4. Krok

Slaninu se šalotkou nakrájejte na drobno a orestujte zprudka na pánvi. Na poslední chvíli přidejte nakrájený česnek a přendejte do mísy. 

5. Krok

Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte s mlékem a zalijte toustový chléb. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

6. Krok

Ochuťte nádivku muškátovým oříškem, nasekanou hladkolistou petrželí, solí a pepřem. Dobře promíchejte a zapracujte do nádivky sníh z bílků.

7. Krok

Vymažte formu máslem, naplňte ji nádivkou a dejte do trouby na cca 30 minut, dle velikosti formy. My jsme použili malé kokotky, kdy každá představovala jednu porci.

8. Krok

Hřbet z divočáka očistěte od blan, dobře osolte a opepřete.

9. Krok

Pánev dobře rozpalte, dokud se z ní nezačne lehce kouřit. Maso opečte zprudka ze všech stran na přepuštěném másle. Pokud máte troubu s pečící sondou, dejte maso dodělat na 54°C, což je téměř středně propečené. Pokud ne, měli byste maso na pánvi opékat cca 3-4 minut. Hotové maso dejte stranou a nechte chvíli odpočívat. Z pánve odstraňte případné připálené kousky, přebytečný tuk a udělejte na ni omáčku. Šalotku nakrájejte na drobno a lehce orestujte, přidejte nakrájený česnek a sušené houby i s polovinou vody, ve které byly. Přidejte demi glace, tymián zbavený zdřevnatělých stonků, bobkový list a nechte cca 5 minut provařit na slabém plameni. Omáčku dochuťte solí, pepřem, trochou šťávy z citrónu. Omáčku stáhněte z plamene a nechte v něm za stálého míchání rozpustit máslo.Maso nakrájejte na plátky nebo servírujte v kuse spolu s nádivkou a omáčkou s houbami.

10. TIP!

Pokud nemáte k dispozici demi glace, můžete místo něj zalít orestovanou šalotku a česnek na pánvi 200 ml červeného vína a nechte odpařit všechen alkohol. Poté přidejte 200 ml silného vývaru ( nezáleží jestli masový nebo zeleninový ) a sušené houby se vší vodou ve které byly naložené. Nechte zredukovat na třetinu a máte základ omáčky vytvořený. Poté dochuťte a přidejte máslo.

Nakupte potřebné ingredience

Hřbet z divočáka (400 g)

Šalotka (1 ks)

Česnek (3 stroužky)

Sušené houby (1hrst)

Demi-glace (200 ml)

Tymián (3snítek)

Bobkové listy (2 ks)

Máslo (50 g)

Přepuštěné máslo (1balení)

Šťáva z citronu (1 ks)

Sůl (1špetka)

Pepř (1špetka)

Toustový chléb (na nádivku) (150 g)

Perník na strouhání (na nádivku) (30 g)

Vařené kaštany (na nádivku) (50 g)

Slanina (na nádivku) (30 g)

Šalotka (na nádivku) (1 ks)

Česnek (na nádivku) (2 stroužky)

Mléko (na nádivku) (150 ml)

Vejce (na nádivku) (2 ks)

Muškátový oříšek (na nádivku) (1špetka)

Hladkolistá petržel (na nádivku) (0.5hrsti)

Máslo na vymazání formy (na nádivku) (1balení)