Do hodinky
1 porce
Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Máslo s cukrem vyšlehejte do světlé pěny. Poté zašlehejte žloutky. Bílky nechte prozatím stranou.
Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem a malou špetkou soli. Sypkou směs důkladně propojte s máslovou.
Jednu třetinu těsta odeberte, zabalte do fólie a uložte do mrazáku.
Zbylé dvě třetiny těsta rozprostřete na dno plechu nebo pečicí formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vyspané hrubou moukou.
Z bílků začněte šlehat sníh. Asi po minutě až dvou, kdy jsou bílky ve stavu řídké, světlé pěny, přisypejte moučkový cukr. Šlehejte, dokud nedocílíte hustého a lesklého sněhu.
Jablka vymačkejte, aby šťáva nerozmočila korpus, a rozprostřete na těsto, přičemž ve chvíli, kdy budete mít polovinu jablek rozhrnutou po těstě, je posypejte rozinkami. Posypejte zbylými jablky a lehce uhlaďte dlaní.
Na jablka rozetřete vyšlehaný sníh. Nakonec zastrouhejte těstem z mrazáku.
Pečte při 180 °C 45 – 50 minut dozlatova. Ideálně vložte plech do spodní části trouby, aby se těsto dobře peklo odspodu. Krájejte až po vychladnutí.