Časově náročný
1 porce
Hovězí maso nakrájejte na kostky velké asi jako při přípravě guláše. Osolte a opepřete.
Slaninu nakrájejte na kostičky. Polovinu dejte prozatím stranou do lednice. Šalotku nakrájejte nadrobno. Jednu oloupanou mrkev a jeden oloupaný řapík celeru nakrájejte na drobné kostičky.
V hrnci – ideálně v litinovém hrnci vhodném do trouby – rozehřejte asi 2 lžíce oleje. Maso zprudka ze všech stran opečte. Vyndejte na talíř.
Do hrnce přidejte ještě asi lžíci oleje, slaninu a míchejte, dokud se neopeče dozlatova. Do hrnce přidejte nakrájenou šalotku, mrkev a celer. Za občasného míchání opékejte asi 5 minut.
Česnek nasekejte najemno. Spolu s protlakem vložte k zelenině a míchejte asi minutu. Poprašte moukou a stále míchejte asi půl minuty. Za stálého míchání přilévejte červené víno. Vařte 2 – 3 minuty. Poté přilijte hovězí vývar, ještě osolte, přidejte bobkový list, snítku rozmarýnu a pěknou větvičku tymiánu. Přiveďte k varu.
Přiklopený hrnec vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Nechte dusit 2 hodiny.
Omáčku přeceďte do čistého hrnce. Maso – bez bylinek i zeleniny – vraťte do omáčky. Možností je nechat omáčku i se zeleninou tak, jak je a vyndat pouze bylinky.
Zbylou mrkev a řapík celeru loupejte. Mrkev nakrájejte na kolečka, celer na šikmo na silnější pruhy. Žampiony přepulte, ty větší překrojte na čtvrtiny. Na pánvi na lžíci oleje opékejte slaninu, kterou jste dali na začátku přípravy stranou, asi 2 minuty. Poté přidejte mrkev s celerem a opékejte další dvě minuty. Nakonec přidejte žampiony, osolte a opékejte další 3 minuty.
Omáčku podávejte s bramborovou kaší. Ozdobte orestovanou zeleninou a žampiony. Jako přízdobu můžete použít jemné tymiánové snítky.