Do hodinky
1 porce
Necháme si vzejít kvásek, čerstvé droždí rozdrobíme do hrnečku s vlažnou vodou, přidáme špetku mouky a cukru. Uložíme na několik minut na teplé místo, dokud nám kvásek pěkně nevzejde. Vajíčko si lehce vyšleháme a většinu toho přidáme do mouky, spolu s ostatními surovinami a to cukrem, solí, olejem a vzešlým kváskem. Všechno promícháme dohromady, aby nám vzniklo vláčné, mírně lepkavé těsto. Lehce si pomoučíme vál, těsto si na něj vyklopíme a propracujeme ho pořádně rukama. Pak už ho jen zbývá přikrýt utěrkou a nechat kynout takovou hodinku.
Jakmile těsto krásně vykyne a poskočí, vytvoříme si z těsta menší bulky. Já jsem si jich udělal 8 kousků. Menší říkám proto, že při pečení se celkem zvětší, tak aby z toho pořád byly bulky a ne menší pecny chleba. Housky potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovými semínky a necháme dalších 20 minut odpočívat, než je dáme upéct do trouby. Ty pak necháme v troubě na 180°C, dokud se krásně nezbarví do zlatova.
Šalotku a česnek si nakrájíme na jemno. Na kapce oleje necháme šalotku i česnek orestovat. Přidáme třtinový cukr. Tady bude lepší si trochu stáhnout plamen, ať máme proces karamelizování lépe pod kontrolou. Zasypeme uzenou červenou paprikou, může být i klasická, ale uzená omáčce dodá krásnou vůni. Necháme karamelizovat, všechno se na pánvi pomaloučku, ale jistě spojí. Zakápneme worcestrovou omáčkou a vinným octem, tohle určitě nevynecháme, troška kyselosti omáčce jenom prospěje. Necháme lehce zredukovat, aby tam té tekutiny nebylo tolik a už stačí poslední věc a tou je kvalitní kečup. Promícháme, lehce provaříme a barbecue omáčku máme připravenou.
Pokud máme dobré hovězí, na dochucení stačí na drobno nakrájená cibulka, sůl, pepř a trocha toho čerstvého tymiánu. Pokud si netroufáme odhadnout dochucení masa, vezmeme si trochu mletého masa a uděláme si ho na pánvi. Při ochutnání pak lehce poznáme, co masu chybí. Při smažení masa mějme na paměti, že čím tlustší hamburger, tím déle je potřeba ho na pánvi nechat. Pořád by měl být střed masa lehce narůžovělý. Těsně před vyndáním masa z pánve na něj položíme kousek čedaru, aby se krásně roztekl. Na vedlejší pánvičce si opečeme slaninu. Chuť a křupavost slaninky jenom podpoří neodolatelný výsledek.
Houstičky si rozkrojíme, přidáme barbecue omáčku, listový salát, plátek rajčete, skvělé maso a na vršek slaninu.