Do hodinky
1 porce
Fazole nechte přes noc namočené v dostatečném množství vody.
Druhý den fazole slijte do cedníku, v hrnci zalijte čerstvou vodou, přidejte bobkový list a vařte 20 – 25 minut téměř doměkka. Poté sceďte. Předvařením fazolí se zbavíte zčásti nadýmavých látek v luštěninách.
V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte do lehce zlataví barvy. Mrkev a řapík celeru oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Přidejte k mrkvi a opékejte další 3 minuty.
Česnek nasekejte najemno nebo prolisujte. Přidejte do hrnce spolu s protlakem, mletou paprikou, kajenským pepřem, koriandrem a římským kmínem. Míchejte asi minutu.
Zalijte pasírovanými rajčaty a vývarem. Přidejte bobkový list, fazole, osolte a vařte 15 – 20 minut.
Na talíři posypejte petrželkou nebo koriandrem.
Pokud máte rádi uzeniny, můžete přidat do polévky asi hrst na plátky pokrájené a na pánvi opečené pikantnější klobásy.
Tip navíc: Pokud byste připravovali polévku ze sterilovaných fazolí, použijte dvojnásobnou váhu oproti sušeným. Do polévky je přidejte až 5 minut před koncem vaření.