Domácí těstovinové taštičky plněné špenátem

Domácí těstovinové taštičky plněné špenátem

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

150 g Český mlynář Mouka pšeničná hladká 1 kg
150 g Zátkova Mouka hrubá 1kg
6 ks Schubert Bio Vejce, velikost M, 6ks
3 stroužky Česnek (cca 100g)
300 g Dione Listový špenát řezaný 400g
200 g Kromilk Žervé krémový sýr 90g
1 ks Cibule žlutá volná (cca 120g)
3 g Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem, fluoridem a kyselinou listovou 500g
3 g Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g
50 ml Lukana Řepkový olej 1l
100 g Gran Moravia Extra tvrdý sýr 100g
50 g Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g
10 větviček Šalvěj řezaná balená 30g
20 g Diana Mandle loupané 100 g

Postup přípravy

1. Na těsto potřebujeme 2 celá vejce + 3 žloutky

Těsto připravíme tak, že do mísy nasypeme mouku, přidáme celá vejce i žloutky a rukama začneme těsto vypracovávat. Podle potřeby přidáme 1–2 lžíce vody, aby se těsto nedrolilo, bylo pevné, ale vláčné, a dobře se s ním pracovalo. Takto připravené těsto zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v lednici.

2. Rozdrtíme 2 stroužky česneku

Připravíme si náplň. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a na něm necháme zesklovatět cibuli spolu s rozdrceným česnekem. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Hotový špenát odstavíme a ihned vmícháme krémový sýr.

3. Rozválíme dva plátky

Hotové těsto na těstoviny rozdělíme na dva díly a oba vyválíme na co nejtenčí placku. Na jednu z nich lžičkou klademe náplň s dostatečnými rozestupy. Volná místa potřeme rozšlehaným vejcem a takto připravený plát překryjeme tím druhým. Plát rádýlkem rozkrájíme na jednotlivé těstoviny a každou dostatečně utěsníme, aby při vaření udržela náplň. Těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3–5 minut.

4. Špenátové taštičky jsou hotové

Na pánvi rozehřejeme máslo a spolu se šalvějí a rozdrceným česnekem zahříváme několik minut na mírný stupeň. Hotové těstoviny promícháme s šalvějovým máslem a podáváme je se strouhaným sýrem.

5. TIP!

Pokud nevíte, který sýr zvolit jako náplň taštiček, můžete zkusit třeba Jihočeský Cottage sýr od Madety se značkou Klasa.

Nakupte potřebné ingredience

Český mlynář Mouka pšeničná hladká 1 kg (150 g)

Zátkova Mouka hrubá 1kg (150 g)

Schubert Bio Vejce, velikost M, 6ks (6 ks)

Česnek (cca 100g) (3 stroužky)

Dione Listový špenát řezaný 400g (300 g)

Kromilk Žervé krémový sýr 90g (200 g)

Cibule žlutá volná (cca 120g) (1 ks)

Bad Reichenhaller Alpská sůl s jodem, fluoridem a kyselinou listovou 500g (3 g)

Kotányi Mlýnek Pepř černý 36g (3 g)

Lukana Řepkový olej 1l (50 ml)

Gran Moravia Extra tvrdý sýr 100g (100 g)

Madeta Jihočeské máslo (82%) 250g (50 g)

Šalvěj řezaná balená 30g (10větviček)

Diana Mandle loupané 100 g (20 g)