Do půl hodinky
1 porce
Játra odblaňte a nakrájejte na 1-2 cm velké kousky. Šalotku nakrájejte na kostičky a česnek na plátky. Ve velké pánvi rozpusťte ghí nebo třeba i sádlo, pokud máte zrovna v lednici, a přidejte všechnu šalotku, česnek, tymián, pepř a koření pěti vůní. Restujte na středně silný výkon, dokud nezačne cibulka lehce zlátnout.
Do pánve přidejte všechna játra a orestujte je tak, aby uvnitř už nebyla syrová, ale zůstala stále měkká. Pak přidejte víno, a ještě chvíli restujte, dokud se všechen alkohol neodpaří. Nyní můžete přidat všechnu smetanu a jakmile se trochu prohřeje, nemusí vařit, celou směs přesuňte do nádoby blenderu nebo food procesoru.
Jatýrka rozmixujte na hladký krém, přidejte konečně sůl, případně víc pepře, a po kouskách vmixujte všechno máslo. Stačí na 5x. Ještě ochutnejte vaše dílo a případně dochuťte. Nezapomeňte na to, že po vychlazení se chutě ještě zjemní a vše je méně výrazné.
Tyto jemné paštiky se vždy doporučuje pasírovat přes jemné sítko, ale pokud budete mixovat ve výkonném robotu, nebude to pravděpodobně třeba. Vitamix si s paštikou poradil dokonale.
A teď už jen plnění skleniček. Ty samozřejmě musejí být skvěle čisté a co možná nejvíce sterilní. Naplňte sklenice, ale nechte ještě trochu prostoru pro máslové „víčko“. Párkrát se sklenicí bouchněte, abyste se zbavili bublinek a zarovnaly povrch. Pokud je paštika k okamžité spotřebě, není třeba zavíčkovávat. Ale jako dárek, je dobré toto víčko pořídit. Bude tak hezčí a trvanlivější. Paštiku vychlaďte, pak na její povrch dejte snítku tymiánu, případně jiné bylinky a zalijte trochou rozehřátého másla.