Domácí italská pizza

Domácí italská pizza

Délka přípravy

Do dvou hodin

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

250 ml Vlažná voda (na těsto)
15 g Čerstvé droždí (na těsto)
5 g Cukr (na těsto)
1 špetka Sůl (na těsto)
20 g Olivový olej (na těsto)
500 g Hladká mouka (na těsto)
20 g Krupice nebo hrubá mouka na podsypání (na těsto)
250 g Rajčatové sugo nebo drcená rajčata (na sugo)
1 lžička Sušené italské bylinky (na sugo)
1 stroužek Česnek (na sugo)
1 špetka Sůl (na sugo)
100 g Kvalitní mozzarella

Postup přípravy

1. Krok

V odměrném válci nebo střední míse smíchejte vlažnou vodu, čerstvé droždí, cukr a olivový olej. Důkladně promíchejte.

2. Krok

Do mísy od robotu nasypte hladkou mouku, sůl a přilijte vodu s droždím olejem.

3. Krok

Začněte pomalu míchat a jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte mísu do robotu a s nástavcem typu hák nechte těsto na nižší otáčky 10 minut vypracovávat. Poté přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odpočívat.

4. Krok

Poté z těsta vytvořte 3 stejně velké bochánky, přikryjte potravinovou fólií a nechte cca 1 hodinu kynout.

5. Krok

Dále jsou 2 možnosti, takto nakynuté těsto v bocháncích můžete dát do lednice „vyzrát“ do druhého dne – údajně by měl být výsledek ještě lepší – pak stačí před přípravou těsto vytáhnout hodinu předtím, než se bude používat. Nebo můžete s těstem ihned pracovat, stejně jako já.

6. Krok

Pracovní plochu posypte krupicí nebo hrubou moukou a vemte si vždy si jeden nakynutý bochánek těsta, přimáčkněte jej z obou stran do krupice a potom pomocí rukou začněte těsto natahovat dokola. Těsto je krásně elastické a mělo by to jít opravdu dobře i bez zkušeností pizzaře.

7. Krok

Natahujte do požadované velikosti (dle možností vašeho plechu), těsto by ale mělo být opravdu tenké, až místy téměř průsvitné. Kraje ponechte malinko širší.

8. Krok

Takto připravené těsto přesuňte na plech, již naplno rozpálený z trouby a vyložený pečícím papírem.

9. Krok

Těsto potřete několika lžícemi rajčatového suga s bylinkami, česnekem a solí. Zasypte natrhanou/nakrájenou mozzarellou (můžete zvolit i přímo tu určenou na pizzu, zvolte ale opravdu kvalitní druh nebo použijte klasickou mozzarellu v nálevu).

10. Krok

Dále přidejte všechny vámi zvolené ingredience a pizzu pečte 8-10 minut na 280°- 290°C, dokud okraje nezezlátnout.

11. Krok

Po upečení můžete okraje potřít olejem s bylinkami nebo česnekem. Pokud zvolíte pizzu s prosciuttem, vždy jej dávejte až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.

12. EXTRA

Se základním těstem můžete vytvořit několik variant:

 

Quatro formaggi

  • 100g - Mozzarelly
  • 30g - Sýru gorgonzola
  • 30g - Sýru s bílou plísní
  • 30g - Parmazánu nebo pecorina

NAKOUPIT SUROVINY ZDE

 

Pizza s italským salámem

  • 100g - Mozzarelly
  • 50g - Italského salámu
  • 60g - Nakrájených žampionů
  • 30g - Sýru gorgonzola

NAKOUPIT SUROVINY ZDE

 

Pizza prosciutto

  • 140g - Mozzarelly 
  • 5ks - Cherry rajčat
  • 30g - Parmazánu nebo pecorina
  • 50g - Sušené šunky prosciutto
  • Hrst rukoly
  • Čerstvá bazalka

Pokud zvolíte tuto variantu vždy dávejte prosciutto až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.

NAKOUPIT SUROVINY ZDE

Nakupte potřebné ingredience

Vlažná voda (na těsto) (250 ml)

Čerstvé droždí (na těsto) (15 g)

Cukr (na těsto) (5 g)

Sůl (na těsto) (1špetka)

Olivový olej (na těsto) (20 g)

Hladká mouka (na těsto) (500 g)

Krupice nebo hrubá mouka na podsypání (na těsto) (20 g)

Rajčatové sugo nebo drcená rajčata (na sugo) (250 g)

Sušené italské bylinky (na sugo) (1lžička)

Česnek (na sugo) (1 stroužek)

Sůl (na sugo) (1špetka)

Kvalitní mozzarella (100 g)