Do dvou hodin
1 porce
V odměrném válci nebo střední míse smíchejte vlažnou vodu, čerstvé droždí, cukr a olivový olej. Důkladně promíchejte.
Do mísy od robotu nasypte hladkou mouku, sůl a přilijte vodu s droždím olejem.
Začněte pomalu míchat a jakmile se začnou suroviny pojit, přesuňte mísu do robotu a s nástavcem typu hák nechte těsto na nižší otáčky 10 minut vypracovávat. Poté přikryjte utěrkou a nechte 15-20 minut odpočívat.
Poté z těsta vytvořte 3 stejně velké bochánky, přikryjte potravinovou fólií a nechte cca 1 hodinu kynout.
Dále jsou 2 možnosti, takto nakynuté těsto v bocháncích můžete dát do lednice „vyzrát“ do druhého dne – údajně by měl být výsledek ještě lepší – pak stačí před přípravou těsto vytáhnout hodinu předtím, než se bude používat. Nebo můžete s těstem ihned pracovat, stejně jako já.
Pracovní plochu posypte krupicí nebo hrubou moukou a vemte si vždy si jeden nakynutý bochánek těsta, přimáčkněte jej z obou stran do krupice a potom pomocí rukou začněte těsto natahovat dokola. Těsto je krásně elastické a mělo by to jít opravdu dobře i bez zkušeností pizzaře.
Natahujte do požadované velikosti (dle možností vašeho plechu), těsto by ale mělo být opravdu tenké, až místy téměř průsvitné. Kraje ponechte malinko širší.
Takto připravené těsto přesuňte na plech, již naplno rozpálený z trouby a vyložený pečícím papírem.
Těsto potřete několika lžícemi rajčatového suga s bylinkami, česnekem a solí. Zasypte natrhanou/nakrájenou mozzarellou (můžete zvolit i přímo tu určenou na pizzu, zvolte ale opravdu kvalitní druh nebo použijte klasickou mozzarellu v nálevu).
Dále přidejte všechny vámi zvolené ingredience a pizzu pečte 8-10 minut na 280°- 290°C, dokud okraje nezezlátnout.
Po upečení můžete okraje potřít olejem s bylinkami nebo česnekem. Pokud zvolíte pizzu s prosciuttem, vždy jej dávejte až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.
Se základním těstem můžete vytvořit několik variant:
Pokud zvolíte tuto variantu vždy dávejte prosciutto až na upečenou pizzu. To stejné platí pro bazalku nebo rukolu.