Chačapuri - gruzínský chléb se sýrem

Chačapuri - gruzínský chléb se sýrem

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

500 g Hladká mouka
150 ml Mléko
60 g Rozpuštěné máslo
2 g Vejce
0.5 lžíce Sůl
20 g Droždí
10 g Špetka cukru
250 g Mozzarella
250 g Mozzarella
200 g Balkánský sýr
1 lžíce Máslo
30 g Plocholistá petržel

Postup přípravy

1. Necháme vzejít kvásek

Do misky rozdrobte droždí, přidejte k němu trošku cukru a zalijte ho asi dvěma lžícemi vlažného mléka. Misku přikryjte utěrkou a nechte droždí asi 5 minut aktivovat.

2. Těsto dáme kynout

Do zadělávací mísy nasypte hladkou mouku, přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, celá vejce, sůl a připravený kvásek. Pomocí robotu nebo ručně zadělejte kompaktní nelepivé těsto, které dejte kynout na teplé místo asi na hodinu.

3. Připravíme náplň

Mezitím si připravte náplň ze strouhané balkánského sýru, mozzarelly (ale klidně můžete použít i tvrdý sýr např. goudu) a nasekané petrželky, přidejte povolené máslo a ručně zpracujte sýrovou směs.

4. Plníme těsto

Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Z těsta pak rozválejte placku, do jejího středu dejte polovinu sýrové náplně a vytvořte takový balíček, který nyní rozválejte znovu na placku. Náplň zůstane uvnitř. Doporučuji do těsta udělat drobnou dírku, aby mohla při pečení unikat pára. U druhé poloviny těsta postupujte stejně.

5. Pečeme

Troubu předehřejte na 240 stupňů a do ní dejte na cca 20 minut péct placky ideálně na litinovém plechu na pizzu, případně na klasickém plechu. Když je chačapuri hotové, ještě teplé ho potřete máslem.

Nakupte potřebné ingredience

Hladká mouka (500 g)

Mléko (150 ml)

Rozpuštěné máslo (60 g)

Vejce (2 g)

Sůl (0.5 lžíce)

Droždí (20 g)

Špetka cukru (10 g)

Mozzarella (250 g)

Mozzarella (250 g)

Balkánský sýr (200 g)

Máslo (1 lžíce)

Plocholistá petržel (30 g)