0
K pokladně

Celé grilované kuře na pivu

Celé grilované kuře na pivu

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

1 ks Kuře celé
110 ml Velkopopovický kozel světlý
3 větvičky Tymián
3 větvičky Rozmarýn
8 stroužky Česnek
2 lžíce Mletá paprika
100 g Olivový olej
3 g Pepř
1 ks Chilli paprička
1 ks Citron

Postup přípravy

1. Kořenící směs

Do misky nasypeme sůl, přidáme 1 lžičku čerstvého tymiánu a chilli papričku, které nasekáme nadrobno, nastrouhané 3 stroužky česneku a citronovou kůru. Přidáme čerstvě namletý pepř a vše důkladně promícháme.

2. Paprikový olej

Papriku nasypeme do misky, přidáme olivový olej a metličkou řádně rozšleháme tak, aby v oleji nebyli žádné hrudky. Přidáme nasekaný rozmarýn a nakonec přilijeme 50 ml piva.

3. Příprava kuřete

Kuře řádně očistíme. Odstraníme zbytky peří a všech nečistot, omyjeme, osušíme. Položíme na připravenou misku nebo pekáč a polijeme pivem.

4. Ochucování

Vezmeme kořenící směs a pomalu ji vmasírujeme do kuřete. Kuře okořeníme i uvnitř. Křídla složíme do motýlku, dovnitř vložíme svazek tymiánu, rozmarýnu a česnek. Necháme asi 30 minut odležet. Pak kuře nasadíme na připravený pečící stojánek, postavíme na misku a do ní vlijeme zbytek piva.

5. Grilujeme

Takto připravené kuře dáme i s miskou na gril, který si připravíme na takzvaný nepřímý žár a rozehřejeme na 150–160°C a přiklopíme poklicí. Grilujeme 1 až 1,5 hodiny.

6. Posledních 30 minut

Poslední ½ hodinu před koncem grilování kuře potřeme paprikovým olejem a necháme opět grilovat pod poklicí. Vnitřní teplota kuřete by měla být 75–85°C.

7. Kozlův tip

Výpek, který zůstane na misce pod kuřetem zjemněte máslem, vznikne tak skvělá omáčka. Olej při dokončování můžete nahradit máslem, kuře pak bude křupavější.

Nakupte potřebné ingredience

Kuře celé (1 ks)

Velkopopovický kozel světlý (110 ml)

Tymián (3větvičky)

Rozmarýn (3větvičky)

Česnek (8 stroužky)

Mletá paprika (2 lžíce)

Olivový olej (100 g)

Pepř (3 g)

Chilli paprička (1 ks)

Citron (1 ks)