Časově náročný
1 porce
Do misky nasypeme sůl, přidáme 1 lžičku čerstvého tymiánu a chilli papričku, které nasekáme nadrobno, nastrouhané 3 stroužky česneku a citronovou kůru. Přidáme čerstvě namletý pepř a vše důkladně promícháme.
Papriku nasypeme do misky, přidáme olivový olej a metličkou řádně rozšleháme tak, aby v oleji nebyli žádné hrudky. Přidáme nasekaný rozmarýn a nakonec přilijeme 50 ml piva.
Kuře řádně očistíme. Odstraníme zbytky peří a všech nečistot, omyjeme, osušíme. Položíme na připravenou misku nebo pekáč a polijeme pivem.
Vezmeme kořenící směs a pomalu ji vmasírujeme do kuřete. Kuře okořeníme i uvnitř. Křídla složíme do motýlku, dovnitř vložíme svazek tymiánu, rozmarýnu a česnek. Necháme asi 30 minut odležet. Pak kuře nasadíme na připravený pečící stojánek, postavíme na misku a do ní vlijeme zbytek piva.
Takto připravené kuře dáme i s miskou na gril, který si připravíme na takzvaný nepřímý žár a rozehřejeme na 150–160°C a přiklopíme poklicí. Grilujeme 1 až 1,5 hodiny.
Poslední ½ hodinu před koncem grilování kuře potřeme paprikovým olejem a necháme opět grilovat pod poklicí. Vnitřní teplota kuřete by měla být 75–85°C.
Výpek, který zůstane na misce pod kuřetem zjemněte máslem, vznikne tak skvělá omáčka. Olej při dokončování můžete nahradit máslem, kuře pak bude křupavější.
Průběžné ukládání vašich údajů nám pomáhá zjednodušit prohlížení supermarketu, zobrazovat obsah na míru a analyzovat návštěvnost stránek. Kliknutím na Přijmout vše vyjadřujete souhlas s tím, jak s vašimi údaji nakládáme.