Do hodinky
1 porce
Nejprve si připravíme křehké těsto. Všechny suroviny (polohrubá mouka, studené máslo, cukr krupice, žloutek, studená voda, špetka soli) rychle a krátce zpracujeme na těsto a dobře zabalené dáme do lednice odpočinout.
Nyní si připravíme náplň. Borůvky smícháme s cukrem. Banán nakrájíme nadrobno, ihned zakápneme citrónovou šťávou a přimícháme k borůvkám. Mandlové lupínky opečeme nasucho na pánvi a také přidáme do náplně. Nakonec celou náplň vylehčíme pevným sněhem ze dvou bílků.
Vychlazené těsto si rozválíme a vyložíme jím formu (lehce vytřenou máslem). Zbytek těsta odkrojíme a později použijeme na pokličku a ozdoby. Svrchní okraj těsta ve formě potřeme vodou. Koláč naplníme náplní a přiklopíme zbytkem rozváleného těsta. Okraje pevně přitiskneme, nejlépe vidličkou. Koláč potřeme žloutkem s trochou mléka a špetkou soli. To nám zajistí krásnou zlatavou barvu při pečení. Z odkrojků těsta je možné vykrájet ještě různé ozdoby.
Ve středu koláče nožem vykrojíme malý křížek. Během pečení tudy odchází pára z náplně a koláč se nedeformuje. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů, spodní poloha roštu 30 až 40 minut. Orientujeme se zabarvením koláče. Měl by být krásně zlatohnědý. Po vystydnutí vyjmeme z formy, pocukrujeme a servírujeme.