Borůvkové křehké koláčky

Borůvkové křehké koláčky

Délka přípravy

Do hodinky

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

375 g Polohrubá mouka (těsto)
190 g Studené máslo (těsto)
75 g Cukr krupice (těsto)
1 ks Žloutek (těsto)
3 lžíce Studená voda (těsto)
5 g Špetka soli (těsto)
300 g Borůvky (náplň)
1 ks Banán (náplň)
1 lžíce Citrónová šťáva (náplň)
2 ks Bílky (náplň)
30 g Cukr krupice (náplň)
1 ks Žloutek (dokončení)
2 lžíce Mléko (dokončení)
20 g Cukr moučka k pocukrování (dokončení)
50 g Mandlové lupínky (náplň)

Postup přípravy

1. Krok

Nejprve si připravíme křehké těsto. Všechny suroviny (polohrubá mouka, studené máslo, cukr krupice, žloutek, studená voda, špetka soli) rychle a krátce zpracujeme na těsto a dobře zabalené dáme do lednice odpočinout.

2. Krok

Nyní si připravíme náplň. Borůvky smícháme s  cukrem. Banán nakrájíme nadrobno, ihned zakápneme citrónovou šťávou a přimícháme k  borůvkám. Mandlové lupínky opečeme nasucho na pánvi a také přidáme do náplně. Nakonec celou náplň vylehčíme pevným sněhem ze dvou bílků.

3. Krok

Vychlazené těsto si rozválíme a vyložíme jím formu (lehce vytřenou máslem). Zbytek těsta odkrojíme a později použijeme na pokličku a ozdoby. Svrchní okraj těsta ve formě potřeme vodou. Koláč naplníme náplní a přiklopíme zbytkem rozváleného těsta. Okraje pevně přitiskneme, nejlépe vidličkou. Koláč potřeme žloutkem s trochou mléka a špetkou soli. To nám zajistí krásnou zlatavou barvu při pečení. Z odkrojků těsta je možné vykrájet ještě různé ozdoby.

4. Krok

Ve středu koláče nožem vykrojíme malý křížek. Během pečení tudy odchází pára z náplně a koláč se nedeformuje. Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů, spodní poloha roštu 30 až 40 minut. Orientujeme se zabarvením koláče. Měl by být krásně zlatohnědý. Po vystydnutí vyjmeme z formy, pocukrujeme a servírujeme.

Nakupte potřebné ingredience

Polohrubá mouka (těsto) (375 g)

Studené máslo (těsto) (190 g)

Cukr krupice (těsto) (75 g)

Žloutek (těsto) (1 ks)

Studená voda (těsto) (3 lžíce)

Špetka soli (těsto) (5 g)

Borůvky (náplň) (300 g)

Banán (náplň) (1 ks)

Citrónová šťáva (náplň) (1 lžíce)

Bílky (náplň) (2 ks)

Cukr krupice (náplň) (30 g)

Žloutek (dokončení) (1 ks)

Mléko (dokončení) (2 lžíce)

Cukr moučka k pocukrování (dokončení) (20 g)

Mandlové lupínky (náplň) (50 g)