0
K pokladně

Domácí máslové housky

Domácí máslové housky

Délka přípravy

Časově náročný

Počet porcí

1 porce

Náročnost

Hodnocení

Ingredience

270 ml Mléko
1 lžíce Sušené droždí
50 g Máslo
6 g Sůl
3 g Cukr
500 g Hladká mouka
3 ks Vejce
1 lžíce Hrubozrnná sůl
1 lžíce Kmín

Postup přípravy

1. Základ těsta

Do vlažného mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.

2. Zpracujeme těsto

Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím. Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.

3. Trpělivost s kynutím

Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.

4. Pleteme housky

Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku. Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 min kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem. Pečte na 200 °C dozlatova.

Nakupte potřebné ingredience

Mléko (270 ml)

Sušené droždí (1 lžíce)

Máslo (50 g)

Sůl (6 g)

Cukr (3 g)

Hladká mouka (500 g)

Vejce (3 ks)

Hrubozrnná sůl (1 lžíce)

Kmín (1 lžíce)