Do hodinky
1 porce
Cibuli nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejte sádlo. Cibuli pozvolna opékejte na sádle do zlato-hněda. Pokud budete do omáčky přidávat špek – dodá omáčce větší šmak – nakrájený na drobné kostičky ho do hrnce přidejte, když je cibule opečená dozlatova a poté společně opékejte do zlato-hnědé barvy.
Maso nakrájejte na kousky velké jako na guláš, osolte a opepřete. Sporák zapněte na trochu vyšší teplotu. Vložte do hrnce maso a opékejte ze všech stran, aby se zatáhlo.
Do hrnce přidejte kmín, hořčici a míchejte půl minuty až minutu. Poté zalijte horkým vývarem, osolte a pod poklicí vařte asi hodinu a půl, dokud maso nezměkne.
V menším rendlíku připravte jíšku k zahuštění. Nejprve rozehřejte máslo, poté poprašte moukou a míchejte, dokud jíška nezhnědne.
Jíšku za stálého míchání přilévejte do omáčky. Okurky nakrájejte na plátky a spolu s lákem přidejte do hrnce. Zamíchejte a pozvolna vařte 15 minut.
Omáčku podávejte s knedlíkem nebo rýží.